Германия ще купи 35 свръхмодерни американски изтребителя F-35, съобщи днес в Бундестага министърът на отбраната Кристине Ламбрехт, съобщава БНР.

„Трябваше да изберем заместник на остарелите „Торнадо“. Търсихме решение повече от 2 години и сега беше важно да намерим бързо такова. Ето защо, след внимателно разглеждане на всички варианти, реших да закупим изтребители F-35 като част от НАТО-вската концепция за споделянето на ядрени оръжия“.

Германия съобщи за рекордно увеличаване на разходите за отбрана в рамките на НАТО в сравнение с предходната година. Предложеният бюджет за настоящата година възлиза на 53 милиарда евро. Това съответства на 3,2-процентно увеличение, в сравнение с 2021 година. За 2020 г. германските разходите за отбрана са били 51 милиарда и 400 милиона евро.

Междувременно, Стокхолмският институт за изследване на мира – (СИПРИ) днес публикуваха доклад, който отчита, че глобалната търговия с оръжие леко намалява, но вносът в Европа, Източна Азия и Океания се увеличава. Ръстът в Европа е най-висок – с 19%.

Най-големите вносители на оръжия в Европа са били Обединеното кралство, Норвегия и Нидерландия. Очаква се и други европейски държави да увеличат значително вноса на оръжие през следващото десетилетие, след като неотдавна направиха големи поръчки за основни оръжия, по-специално за американски изтребители. Въпреки въоръжения конфликт в Източна Украйна през периода 2017-21 г. вносът на основни оръжия в страната през този период е бил много ограничен, отбелязват от Стокхолмския институт за изследване на мира.

„Торнадо“ е единственият германски изтребител, който може да пренася американските ядрени бомби, разположени в Германия, в случай на конфликт. Но машината е от 80-те години и Берлин планира да я „пенсионира“ между 2025 и 2030 г.

Ф-35 ще бъде удар за „Боинг“, чиито Ф-18 бяха предпочитани от бившата германска министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер за замяна на „Торнадо“. Решението за американски изтребители ще е удар и за Париж, тъй като ще омаловажи проекта за френско-германски изтребител.

Leave a Reply

%d bloggers like this: