Вкрая на март президентът на САЩ Джо Байдън публично нарече руския президент Владимир Путин военнопрестъпник, но правни експерти обясниха, че съдебното преследване на Путин или други руски лидери ще се сблъска с големи препятствия и може да отнеме години. Темата отново е актуална заради обвиненията срещу руската армия от събота и неделя за военни престъпления в няколко селища близо до Киев. Украински части, които се върнаха в тях, откриха изоставени по улиците десетки тела на цивилни и поне две места на застреляни с хора с вързани зад гърба ръце. Някои от тях изглеждаха като екзекутирани.

Но Русия (както и Украйна и САЩ и други държави) дори не е обявявала война и не е страна по Международния наказателен съд в Хага, който има правомощията за подобни разследвания, обвинения и присъди. Как някой – от руска или украинска страна – може да бъде съден за военни престъпления в Украйна?

Как се дефинира военно престъпление

Международният наказателен съд в Хага определя военните престъпления като „тежки нарушения“ на Женевските конвенции след Втората световна война. Това са споразумения, определящи международните хуманитарни закони, които трябва да се спазват по време на война. Нарушенията включват умишлено нападение над цивилни и атакуване на законни военни цели, но и където косвените цивилни жертви биха били „прекомерни“, казаха правни експерти, цитирани от „Ройтерс“, информира dnevnik.bg.

Правилата са насочени към защита на хората, които не участват в сражения и тези, които вече не могат да се бият, включително цивилни лица като лекари и медицински сестри, ранени военни и военнопленници. Договорите и протоколите определят кой може да бъде атакуван и с какви оръжия. Някои оръжия по принцип са забранени, включително химически или биологични вещества.

Така наречените „тежки нарушения“ на конвенциите, които представляват военни престъпления, включват умишлено убийство и мащабно унищожаване и присвояване на имущество, което не е оправдано от военна необходимост. Други военни престъпления включват умишлено нападение над цивилни, използване на непропорционална сила, използване на живи щитове и вземане на заложници.

Международният наказателен съд също преследва престъпления срещу човечеството, извършени в контекста на „широко разпространена или систематична атака, насочена срещу всяко цивилно население“. Те включват убийства, унищожаване, насилствено преместване, изтезания, изнасилвания и сексуално робство.

СССР ратифицира Женевската конвенция през 1954 г. Русия през 2019 г. отмени признаването на един от протоколите, но остава страна, подписала останалите споразумения. МНС, създаден през 2002 г., е различен от Международния съд, орган на ООН, който разглежда спорове между държави.

Каква е процедурата

Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан каза буквално дни след началото на бомбардировките, че е започнал разследване за възможни военни престъпления в Украйна.

Страната даде своето одобрение МНС да проучи предполагаемите зверства на нейна територия, датиращи от анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Русия може да реши да не сътрудничи на МНС и всеки процес ще бъде отложен, докато обвиняемият не бъде арестуван. Русия обаче не екстрадира свои граждани по чуждо искане. „Това няма да попречи на международния съд да продължи наказателното преследване и да издаде заповеди за арест“, каза професорът по право в Американския университет Ребека Хамилтън.

Какъв е стандартът за доказателство

МНС издава заповед за арест, ако прокурорите успеят да покажат „разумни основания да смятат“, че са извършени военни престъпления. За да получи присъда, прокурорът трябва да докаже вината на подсъдимия извън разумно съмнение, казаха експерти. За повечето обвинения това изисква доказване на намерение за престъплението. Един от начините да се направи това е прокурор да покаже, че в района на атаката няма военни цели и че не е случаен инцидент.

„Ако това продължава да се случва отново и отново и изглежда, че стратегията е насочена към цивилни в градските райони, тогава това може да бъде много силно доказателство за намерението за подобно действие“, каза Алекс Уайтинг, гостуващ професор в юридическия факултет в Харвард.

Кой може да бъде разследван и съден

Разследването на военни престъпления може да се съсредоточи върху войници, командири и държавни глави, казаха експерти. Прокурорът би могъл да представи доказателства, че Путин или друг държавен лидер е извършил военно престъпление, като е наредил директно незаконно нападение или е знаел, че се извършват престъпления и не е успял да ги предотврати.

Астрид Райзингер Корачини, преподавател в катедра по международно право във Виенския университет, каза, че екипът на МНС е изправен пред предизвикателство да представи доказателства, за да свърже престъпленията на място с заповеди от висши лидери. „И колкото по-високо се търси отговорността, толкова по-трудно става“, каза тя.

Защо е трудно осъждането за военно престъпление

Правни експерти казаха, че бомбардировките в Мариупол (родилната болница и театъра), изрично обозначени като подслон на деца, изглежда попадат в определението за военни престъпления. Но постигането на присъда може да бъде трудно.

Освен посочените предизвикателства пред прокурорите, за тях може да е трудно да получат доказателства, включително показания от свидетели, които може да са сплашени или по друга причина де не желаят да говорят. В случаите с Украйна прокурорите на МНС ще прегледат публично достъпни видео и фотографски свидетелства. „Това в никакъв случай не е бърз процес. Фактът, че нещата вече се движат, е наистина силен знак“, каза Хамилтън.

Изправянето на обвиняеми пред съд също може да бъде трудно. Москва почти сигурно ще откаже да изпълни заповедите за арест. МНС ще трябва да следи потенциалните обвиняеми, за да види дали пътуват до страни, където могат да бъдат арестувани.

Има ли прецеденти

От създаването на МНС той е разгледал 30 дела, някои с множество обвиняеми, посочва неговият сайт. Осъдени са петима души за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид и са оправдани други четирима.

ООН през 1993 г. създаде отделен Международен наказателен трибунал за бивша Югославия, за да разследва предполагаеми престъпления по време на войните при разпадането на федерацията. Този съд, който приключи работа през 2017 г., повдигна 161 обвинителни акта и осъди 90 лица.

Бившият президент на Либерия Чарлз Тейлър беше осъден от ad hoc съд на ООН.

Правни експерти повдигнаха възможността за създаване на отделен трибунал за разглеждане на потенциални военни престъпления в Украйна, което може да стане чрез Организацията на обединените нации или чрез договор.

Как може да бъде преследван Путин

„Ясно е, че Путин е военен престъпник, но президентът Джо Байдън говори политически по този въпрос“, каза Дейвид Крейн, който е работил по военни престъпления от десетилетия и е бил главен прокурор на Специалния съд на ООН за Сиера Леоне, който съди бившия президент на Либерия Чарлз Тейлър. Крейн оглавява организация, която работи с МНС и Организацията на обединените нации, наред с други. В деня на инвазията неговата група създава оперативна група за събиране на криминална информация за военни престъпления. Той също така изготвя образец на обвинителен акт срещу Путин. Той прогнозира, че обвинението срещу Путин може да се случи до една година. Но няма давност.

Разследванията на действията на Путин вече са започнали. САЩ и 44 други страни работят заедно за разследване на възможни нарушения и злоупотреби след приемането на резолюция от Съвета на ООН по правата на човека за създаване на комисия за разследване. Има още едно разследване от Международния наказателен съд, независим орган със седалище в Холандия.

Така като цяло има 4 пътя за разследване и определяне на военни престъпления, въпреки че всеки от тях има своите предели:

  • Единият е чрез Международния наказателен съд.
  • Вторият вариант би бил, ако ООН прехвърли работата на разследващата комисия на хибриден международен трибунал за военни престъпления, за да преследва Путин.
  • Трето би било създаването на трибунал или съд, който да съди Путин от името на група заинтересовани или загрижени държави, като НАТО, Европейския съюз и САЩ. Пример за това са военните трибунали в Нюрнберг след Втората световна война срещу нацистките лидери.
  • И накрая, някои страни имат свои собствени закони за наказателно преследване на военни престъпления. Германия, например, вече разследва Путин. САЩ не го правят, но имат такъв закон, а Министерството на правосъдието има специален отдел, който се фокусира върху действия, включително международен геноцид, изтезания, набиране на деца войници и генитално осакатяване на жени.

Най-вероятният начин Путин да бъде преследван като военнопрестъпник е чрез широко признатата правна доктрина за командната отговорност. Ако командирите нареждат извършване на някое от изброените престъпления, знаят или са в състояние да знаят за тях и не са направили нищо, за да ги предотвратят, те могат да бъдат държани под отговорност.

Последвайте ни и в Twitter и Instagram. За да следите военните новини харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: