Още в средата на януари американското разузнаване е предало на висшето ръководство на Украйна подробни планове на руската инвазия в Украйна. Счита се, че тези ключови документи са в основата на успешното възпиране на руските войски, съобщава Уолстрийт джърнъл (The Wall Street Journal), цитиран от БГНЕС.

Изданието пише, че по време на тайно посещение в Киев в средата на януари шефът на американското разузнаване Уилям Бърнс се е срещнал с украинския президент Володимир Зеленски и го е информирал за плановете на Руската федерация. Данните са получени от американското разузнаване.

По това време американското разузнаване вече е знаело за намеренията на руснаците да атакуват от територията на Беларус, и по-специално първо да превземат летището в Гостомел, за да го използват за отправна точка за атака срещу Киев. В публикацията се твърди и, че не всички западни съюзници изобщо са вярвали на американското разузнаване, че Путин наистина планира инвазия.

Последвайте ни и в Twitter и Instagram. За да следите военните новини харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: