Словакия дарява всичките си наследени от Варшавския договор зенитно-ракетни комплекси С-300 на Украйна, за да помогне на страната срещу руската агресия, обяви премиерът Едуард Хегер, цитиран от „Ройтерс“.
Става дума за една батарея от установките. Според местни медии комплексите вече са в Украйна, след като преди два дни са били доставени в строга тайна. Те могат да спират широк спектър от летящи цели на голяма дистанция.
Киев призова западните държави да я подпомогнат с оборудване за противовъздушна отбрана, за да могат да отбиват непрекъснатите атаки на Русия.

По думите на Хегер защитата на словашкото небе е гарантирана. Очаква се страната да получи американски комплекси „Пейтриът“, които са сравними със С-300, но са понови и са съвместими със системите на НАТО.

България също разполага със С-300, доставени през 1988 г. – 1989 г. Това е наймодерната ни система за противовъздушна отбрана и покрива стратегически обекти

Още в първите дни след избухването на войната Словакия обяви, че спира от експлоатация и своите наследени от ГДР изтребители МиГ-29, като се появиха спекуалции, че те ще бъдат предоставени на Украйна.

Последвайте ни и в Twitter и Instagram. За да следите военните новини харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: