САЩ и Великобритания помагат на украинското правителство да подготви фалшиви твърдения за предполагаемо преследване на цивилни граждани в Украйна, които да бъдат предоставени на международните медии в опит за очерняне на Русия. Това заявиха от руското министерство на отбраната, съобщава Actualno.com.

„Откакто руските войски се изтеглиха от градове и села около столица Киев, украинската армия показва на журналисти трупове на цивилни, убити според нея от руските сили, разрушени къщи и изгорели автомобили. Западът твърди, че мъртвите тела са доказателство за военни престъпления. Репортери на Reuters видяха трупове в град Буча, но не успяха да проверят чрез независим източник кой е отговорен за тези убийства“, се казва в позицията на Министерството на отбраната на Русия, без да коментира темата как сателитни снимки и видеокадри опровергаха Русия за ужаса в Буча и опроверженията дойдоха именно след работа на журналисти от западни медии. The New York Times публикува и точна карта къде са намерени труповете по улиците на Буча.

От руското министерство добавят, че украинските власти по указания на САЩ разпространяват фалшиви доказателства за руско насилие срещу цивилни граждани. Москва твърди, че е предприела „безпрецедентни мерки“ за опазване на цивилното население по време на своята „специална военна операция“ в Украйна.

„САЩ, които имат дългогодишен опит в организиране на провокации с човешки жертви, продължават своята кампания за създаване и популяризиране на фалшиви доказателства“, заяви министерството. Киев твърди, че Русия е виновна за геноцид и призова Запада и НАТО да окажат по-голяма подкрепа на Украйна.

„Нови фалшиви инсценирани провокации, обвиняващи въоръжените сили на Руската федерация в предполагаемо жестоко отношение към населението на Украйна, се подготвят от киевския режим под ръководството на британските специални служби на територията на Сумска област“, твърдят от руското министерство.

Русия заяви, че западни журналисти са били поканени в Сумската област в Североизточна Украйна, за да „извършат заснемането на режисирани сюжети“. Министерството заяви, че западните медии ще публикуват такива фалшиви новини в най-скоро време. То не посочва кои са тези медии. Ведомството заяви, че руските войски са напуснали предполагаемото място на злодеянията, украинското село Нижня Сироватка, на 20 март. „Целта е да се разпали още повече русофобията на фона на бързо развиващата се икономическа криза в Европа“, каза министерството, отново без да дава конкретика в числа за въпросната икономическа криза или съпоставка какво е положението в Русия.

Последвайте ни и в Twitter и Instagram. За да следите военните новини харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: