Германският парламент разреши изпращането на тежки оръжия за Украйна, съобщиха агенциите, цитирани от webcafe.bg.

С огромно мнозинство от 586 депутати „за“, Бундестагът даде разрешение за историческата промяна в политиката, съобщава „Дойче Веле“. 100 са били гласовете „против“ и 7 „въздържал се“.

Германия първоначално отказваше да изпраща всякакво нападателно оръжие на Украйна, а по-късно избягваше да изпраща тежко военно оборудване като бронирани машини. С решението на Бундестага обаче страната ще може да праща противосамолетни системи и бронирани машини, както и тежко оборудване.

Под натиск както в страната, така и от съюзниците от НАТО и ЕС, правителството на канцлера Олаф Шолц наскоро даде съгласие да се позволи на Украйна да закупи германски оръжия и подкрепи размяната на въоръжение със съюзници от НАТО, които от своя страна изпращат тежки оръжия на Киев.

Германия вече е изпратила на Украйна близо 2500 противовъздушни ракети, 900 гранатомета и милиони боеприпаси, включително ръчни гранати и мини, обобщава ДПА.

Сега Берлин планира да даде бронирани машини на Словения за заместване на танковете от съветската епоха, които страната изпраща на Украйна, да изпрати минохвъргачки директно на Киев и да позволи на Украйна да купи самоходни бронирани зенитни оръдия от Германия.

Последвайте ни и в Twitter и Instagram. За да следите военните новини харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: