Британското издание отбелязва, че към момента въоръжените сили на Украйна не са в състояние да започнат мащабно контранастъпление.

Повратната точка на войната в Украйна ще настъпи следващия месец, след като последната вълна от западни оръжия пристигне в страната, включително американски гаубици, съчетани с германски и британски зенитни оръдия.

Сега въоръжените сили на Украйна „почти не са способни“ за контраатаки и връщане на окупираните им територии.

Журналисти отбелязаха, че войната в Украйна е в застой. Руската офанзива в Донбас не е напълно успешна и тепърва започва да се развива без никакви признаци за голям пробив. Неуспехите на руските войски на изток те приписват на неблагоприятното време в региона, силната съпротива на въоръжените сили на Украйна, както и на проблемите на руското командване и управление.

В същото време украинските сили все още не са в състояние да започнат мащабна контраофанзива и чакат оръжия от Запада. А ако военната помощ не е достатъчна за промяна на военния баланс, „ще възникне въпросът какви други задължения са готови да поемат САЩ, Великобритания и другите членки на НАТО“.

Изданието също така смята, че ядрените заплахи на Путин имат за цел да сплашат, но остава рискът руският президент да ескалира допълнително конфликта, ако се почувства застрашен.

По-рано беше съобщено, че Германия е одобрила доставката на тежки оръжия за Украйна за защита на фона на пълномащабна руска инвазия. Това решение беше предшествано от едночасов дебат.

Същевременно ръководителят на украинското външно министерство Дмитрий Кулеба обяви началото на преход на въоръжените сили на Украйна от съветски оръжия към оръжия, използвани от НАТО.

Последвайте ни и в Twitter и Instagram. За да следите военните новини харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: