Швеция и Финландия могат да разчитат на подкрепата на Германия, ако се кандидатират за членство в НАТО, заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс и Дойче веле, предаде БТА. Той направи това изявление на пресконференция с премиерките на двете страни в извънградската си резиденция.

Германия следи внимателно дискусиите за евентуално присъединяване на тези страни към алианса, добави Шолц. Решението за това обаче трябва да бъде взето от гражданите на двете страни. Берлин смята Хелзинки и Стокхолм за партньори, независимо дали са членове на НАТО или не, подчерта германският канцлер.

Никой не може да приема, че Русия няма да нападне и други страни, предупреди Шолц.

Финландската премиерка Сана Марин заяви след срещата с Шолц, че руското нападение срещу Украйна е променило необратимо обстановката в сферата на сигурността. „Трябва да решим дали да се кандидатираме за членство в НАТО, или да продължим по досегашния си път“, подчерта тя, цитирана от Асошиейтед прес. Дискусии по въпроса се водят в момента във финландския парламент, добави Марин.

Шведската премиерка Магдалена Андершон добави, че шведският парламент анализира обстановката в сферата на сигурността. Резултатите ще бъдат представени на 13 май. Финландия и Швеция вземат сами решения за националната си сигурност, но действат в тясна координация, добави тя.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е заявявал, че и двете страни ще бъдат посрещнати с отворени обятия, ако решат да се присъединят към алианса, и могат да станат бързо пълноправни членове, припомня АП. Следващата среща на външните министри на пакта е насрочена за 14 и 15 май в Берлин.

Последвайте ни и в Twitter и Instagram. За да следите военните новини харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: