Тайван се е отказал от плановете си да купи от САЩ на нови модерни хеликоптери за борба с подводници с аргумента, че са прекалено скъпи, съобщи Ройтерс.

По-рано Тайван беше обявил, че възнамерява да придобие 12 хеликоптера Ем Ейч-60Ар, произвеждани от американската компания „Сикорски“. Тайвански медии обаче съобщиха, че САЩ са отказали сделката, тъй като не отговаря на нуждите на острова.

Запитан в тайванския парламент за неотдавнашните промени в политиката за придобиване на нови оръжия от САЩ, министърът на отбраната Као Куанчъ посочи на първо място случая с хеликоптерите.

„Цената им е твърде висока, извън възможностите на страната ни“,  обясни той.

Две други покупки на оръжия също бяха отложени – на самоходни гаубици M109A6 и на мобилни противовъздушни ракети „Стингър“.

Ракетите „Стингър“, произвеждани от американската компания „Рейтиън текнолъджис“, са много търсени в Украйна, където се използват срещу руските самолети. Доставките от САЩ обаче намаляха и има значителни пречки за производството на повече такива оръжия, отбелязва Ройтерс.

Тайван вече подписа договор за „Стингър“ и плати за тях, каза тайванският министър на отбраната. Той ще настоява САЩ да доставят ракетите.

„Ние не гледаме на продажбите на оръжия като на маловажен въпрос и имаме резервни планове“, добави Као, без да влиза в подробности.

Тайван твърди, че САЩ са му предложили алтернативи на самоходните гаубици M109A6, включително предназначени за монтиране на камиони ракетни установки, произведени от „Локхийд Мартин“.

Властите в Тайпе все още обмислят вариантите си по въпроса, заяви днес Као.

Тайван, за който Китай претендира, че е негова територия, провежда програма за военна модернизация, за да подобри своята отбрана и да повиши възможностите си да отблъсне евентуална китайска атака, включително с прецизни оръжия като ракети, отбелязва Ройтерс.

Президентката Цай Ингвен се застъпва за концепцията за „асиметрична война“, която включва разработването на високотехнологични, лесно преносими оръжия, които са трудни за унищожаване и може да бъдат използвани за прецизни атаки.

Последвайте ни и в Twitter и Instagram. За да следите военните новини харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: