Украинската контраофанзива напредва около втория по големина град в страната – Харков, въпреки че той остава основна цел на руския обстрел, обобщава в. „Гардиън“, цитиран от news.bg.

Най-интензивните сражения през последните дни се водят в Източна Украйна, където двете страни водят ожесточена битка за завземане или връщане на територии.

Губернаторът на Луганска област, една от двете в състава на Донбас, съобщи, че руски удар е унищожил училище в село Билогоровка, където 90 души са търсили спасение в мазето.

Губернаторът Серхий Хайдай, който публикува снимки на горящите развалини в Telegram, заяви, че 30 души са били спасени. По-късно службите за спешна помощ съобщиха, че са открити две тела, а под развалините може да има още погребани. Спасителните работи бяха преустановени през нощта, но трябваше да бъдат възобновени в неделя.

Хайдай съобщи също, че две момчета на 11 и 14 години са били убити от руски обстрел в град Привилия, а две момичета на 8 и 12 години и 69-годишна жена са били ранени.

Москва се опитва да обстрелва и Южна Украйна, за да откъсне страната от морето и да създаде коридор към отцепилия се молдовски регион Приднестровието, където отдавна са разположени руски войски.

В знак на неочаквано ефективната отбрана, която продължава боевете вече 11-та седмица, украинските военни сразиха руските позиции на остров в Черно море, който беше превзет в първите дни на войната и се превърна в символ на съпротивата.

Сателитни снимки, анализирани от Асошиейтед прес, показаха, че Украйна се е насочила към държания от Русия Змийски остров в опит да възпрепятства усилията на Русия да контролира Черно море.

Снимка, направена рано в събота от Planet Labs PBC, показва, че повечето от сградите на острова са разрушени от атаките на украинските дронове. Поразен от украинската атака е и десантният кораб клас „Серна“ близо до северния плаж на острова.

Последвайте ни и в Twitter и Instagram. За да следите военните новини харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: