Изложители от 19 държави и България са потвърдили участие в 15-ата международна изложба за отбранителна техника „Хемус 2022“ под мотото „Отбрана, антитероризъм и сигурност“, която ще се проведе в Международен панаир Пловдив от днес до 4 юни. Това съобщиха организаторите. Общо 99 фирми и организации, от които 39 чуждестранни и 60 български, ще изпълнят пространството в и между трета и седма палата в панаира. Международното изложение се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката. Основен организатор е фондация „Хемус – 95“, предаде БТА.

Официалната церемония по откриването на изложбата е днес от 11:00 часа пред палата №3 в Международен панаир Пловдив. На събитието се очаква да присъстват президентът на Румен Радев, министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на Министерството на отбраната и на Министерството на икономиката и индустрията, дипломати, гости от страната и чужбина.

Чуждестранните изложители са от Индия, Румъния, САЩ, Германия, Израел, Испания, Чехия, Полша, Пакистан, Австралия, Турция, Норвегия, Франция, Литва, Сърбия, Финландия, Италия, Гърция и Белгия. Повечето от изложителите са представители на националната и международната отбранителна индустрия, научни институции, българските военни и технически университети, неправителствени организации, структури на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи и други, като броят на изложителите от чужбина надвишава този от предишното издание на изложението. 

Четиринадесетото Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2020 – Отбрана, антитероризъм и сигурност“ се състоя от 30 септември до 3 октомври 2020 г. в Международен Панаир Пловдив. Независимо от сложната епидемиологична и икономическа обстановка в световен мащаб „Хемус 2020“ постигна значителен ръст по всички търговски параметри в сравнение с предишното издание на изложението през 2018 година, отчитат организаторите. Тогава бяха представени 95 фирми и организации, от които 68 български и 27 чуждестранни от 17 държави. 

Направленията, които включва изложбата са: Сухопътни войски, Военновъздушни сили, Военноморски сили, Съвместни способности, Бойно осигуряване и логистика, Сигурност и антитероризъм, Обучение, образование иновации и научна дейност, и Услуги и информация.

Съпътстващите събития тази година са Международната научна конференция, Индустриалният форум и Статичният показ на въоръжение и техника. Отново ще имаме участие на военна техника от Въоръжените сили на партньорска държава, което ще бъде редом до това на Българската армия. В рамките на изложението за първи път ще се проведе „Симпозиум за научни изследвания и иновации за европейска сигурност и отбрана“ (RISE-SD), като ще се отбележи една година от стартирането на Horizon Europe (HE) и European Defence Fund (EDF), новата рамкова програма за научни изследвания и иновации. Очаква се да се проведе и първият международен хакатон в България – DefInSpace. DefInSpace 2022 е международно състезание за иновации с фокус приложението на космически технологии в областта на отбраната и сигурността, иницииран от Френското космическо командване.

Провеждането на Демонстрационни стрелби в Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово“ (ЦАТИП) традиционно съпътства изложението. Те ще се състоят на 3 юни от 11:00 до 12:30 часа и ще се излъчват на живо. В демонстрациите ще участват осем фирми: ВМЗ АД, „Ахелой ОПМ“ ООД, „Оптикс“ АД, „Дунарит“ АД, „Аркус“ АД, „Сейдж Консултатнтс“ АД, „Металика-АБ“ ЕООД и „Трансмобил“ ЕООД. 

Изложението ще приключи на 4 юни с връчване на сертификати на изложителите.

Leave a Reply

%d bloggers like this: