Започна евакуацията на Славянск, където се смята, че Русия ще започне офанзива. През трите месеца на войната всички украинци вече са се научили точно какво и как да правят, когато се налага да се евакуират: да съберат една или две чанти (само това, което могат да носят сами), да се сбогуват с дома си и всичко познато в своя живот и да се опитат да избягат от приближаващия фронт на военните действия, пише Руската служба на Би Би Си, предава news.bg.

Сега е ред на Славянск. Преди войната там са живели 100 хиляди души, а сега населението е 30 хиляди – и непрекъснато намалява. Хората чакат на опашка за автобуса в напрегнато мълчание. Една от жените прегръщайки партньора си, непрекъснато плаче. Този тъжен ритуал сега се повтаря в цяла Източна Украйна. Но Славянск не е като другите градове в своята история. Именно в Славянск подкрепяните от Русия сепаратисти започнаха да се бият срещу Украйна през 2014 г. – превземането на сградата на градската управа бележи началото на сепаратистката война. В последствие след успешна контраофанзива Украйна си връща контрола над този град в Донецка област.

Кметът на Славянск Вадим Лях признава, че Москва все още се радва на известна подкрепа в града. „Не се съмнявам, че има“, казва той. „Но много пъти по-малко от преди. Сега къщите се разрушават и хората умират. И поради това хората имат съвсем различни чувства към руските власти.“

Събитията от миналото обаче не дават никаква защита на Славянск. Русия бомбардира този град – и при една от последните атаки там бяха убити трима цивилни.

Последвайте ни и в Twitter и Instagram. За да следите военните новини харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: