Повече от 300 цивилни са убити в Николаевска област от началото на руската инвазия в Украйна. Това съобщи председателят на Николаевската областна военна администрация Виталий Ким на брифинг, цитиран от УНИАН, информира news.bg.

Той допълни, че руските войски са стреляли по обекти в град Бащанка – районната управа, стадиона, амбулаторията.

Според Ким днес, поради големия брой обстрели, ситуацията в областта е по-опасна, отколкото преди две седмици. Той отбеляза, че въпреки това хората продължават да се връщат в региона.

Председателят на Николаевската областна военна администрация Виталий Ким отбеляза, че към днешна дата в областта са повредени или разрушени над 3700 сгради.

„И тази цифра расте всеки ден – постоянни обстрели, постоянно унищожаване на инфраструктура и цивилни съоръжения“, каза той.

Ким каза, че в Николаев продължава работата по възстановяването на водоснабдяването.

„Това е дълъг процес и ще отнеме около два месеца. Сега в чешмите тече техническа вода, която може да се използва в ежедневието, а питейната вода се доставя или хората трябва да я купуват“, каза губернаторът.

Русия е унищожила втория по големина украински зърнен терминал в град Николаев, каза върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел.

В края на месец март Русия удари с ракета сградата на областната администрация, когато най-малко 12 души загинаха, а 33-ма други бяха ранени.

Последвайте ни и в Twitter и Instagram. За да следите военните новини харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: