Френският президент Еманюел Макрон призова днес за укрепване на европейската отбранителна индустрия, която според него трябва да бъде „много по-силна“, за да отговаря на нарасналите военни нужди след започването на войната в Украйна. Президентът настоя също „за преоценка“ на френските военни разходи, предаде Франс прес, цитирано от БТА.

„Нека не вървим напред, повтаряйки грешките от миналото, да харчим много, за да купуваме другаде – това не е добра идея“, заяви Макрон, откривайки международното оръжейно изложение „Юросатори“ край Париж на фона на заявеното от много европейски страни желание да увеличат бюджета си за отбрана.

Необходимо е да укрепим промишлеността и индустриалната и технологичната база, за да имаме много по-силна и изискваща все повече ресурси европейска отбрана, в противен случай ще трупаме разходи за в бъдеще, допълни той, повтаряйки своя апел от 2017 г., когато влезе в Елисейския дворец.

Последвайте ни и в Twitter и Instagram. За да следите военните новини харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: