Украинският посланик в Германия Андрий Мелник заяви, че се надява Германия скоро да ускори доставката на оръжия за Украйна, предаде news.bg.

Той определи като „разочароваща“ подкрепата, която Киев е получил досега от Берлин.

Надяваме се, че правителството е на „светофар“ и най-накрая ще натисне педала на газта, за да увеличи масово както обхвата, така и темпото на доставките за Украйна, за да бъде отблъсната мащабната руска офанзива в Донбас, подчерта Мелник пред в. „Билд“.

По отношение на възможното присъединяване на Украйна към Европейския съюз, дипломатът призна, че процесът вероятно „ще отнеме години“.

Той изтъкна, че Киев не търси „задна вратичка“, а иска само „честен процес“.

Очаква се германският канцлер Олаф Шолц да пътува за Украйна на 16 юни.

Преди дни „Шпигел“ съобщи, че въпреки изявленията на Шолц Германия все още не е предала никакво тежко въоръжение на Украйна.

На 1 юни Шолц германският канцлер увери, че страната му ще достави на Украйна модерни системи за противовъздушна отбрана IRIS-T, както и модерна радарна станция и 12 самоходни артилерийски системи PzH 2000.

Според „Шпигел“ обаче през последните няколко седмици в Киев са били прехвърлени само резервни части.

Германия дълго време поддържаше политика на недоставяне на оръжия на Украйна, но я преразгледа след началото на военната операция на Русия на 24 февруари, запазвайки негласната забрана за доставка на тежки оръжия.

Последвайте ни и в Twitter и Instagram. За да следите военните новини харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: