Парламентът на Никарагуа поднови вчера одобрението за провеждане на руски военни учения в страната, предаде Ройтерс.

Става дума за даването на разрешение на 230 руски войници да влязат в Никарагуа в периода от 1 юли до 31 декември, за да патрулират съвместно с никарагуанската армия във водите на Тихия океан.

Президентът на Никарагуа Даниел Ортега подкрепя руското нахлуване в Украйна и решението на парламента не беше неочаквано.

От 2012 г. еднокамарният парламент на Никарагуа на всеки две години одобрява влизането в страната на чужди военни, включително на руснаци.

САЩ изразиха опасенията си във връзка с решението.

„Ние смятаме, че това е провокация от режима в Никарагуа“, заяви Брайън Никълс, ръководител на отдела в Държавния департамент, който се занимава със случващото се в Западното полукълбо.

Парламентът на Никарагуа одобри също така влизането в страната на военни от САЩ, Мексико, Куба, Венецуела и други страни от Централна Америка и посочи, че те могат да правят това „с хуманитарни цели и за да изпълняват съвместна работа с армията на Никарагуа“.

Последвайте ни и в Twitter и Instagram. За да следите военните новини харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: