Украйна вече се смята за част от Европейския съюз. Това заяви президентът Володимир Зеленски, цитиран от ДПА, информира news.bg.

Украйна де факто вече е станала член на ЕС, изтъкна той във видеообръщение към парламента на Люксембург. Държавният глава изрази убеденост, че страната му вече показва с делата си, че изпълнява европейските критерии.

Без да назовава поименно руския президент Владимир Путин, Зеленски призова люксембургските депутати: „Трябва да попречите на този индивид да разруши европейските ценности“.

Ако не успеем заедно да спрем този човек, това ще бъдат мрачни часове – мрачни часове, каквито вече изпитахме през Втората световна война, предупреди той.

Зеленски настоя за още санкции на ЕС срещу Русия и за доставянето на „повече оръжия, модерни оръжия“ на Украйна.

Президентът допълни, че в момента руските войски окупират около 20% от украинската територия и сравни настоящия конфликт с Втората световна война.

Зеленски подчерта, че въпреки че руската армия вече е загубила повече от 30 000 войници, никоя страна не трябва да остава безразлична и целият свят трябва да се обедини, за да спре „тиранията“. Той добави, че почти 300 000 квадратни километра украинска земя са покрити с мини и снаряди.

Последвайте ни и в Twitter и Instagram. За да следите военните новини харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: