Новият министър-председател на Австралия Антъни Албанезе заяви снощи, че е необходимо поставяне на ново начало на отношенията между Австралия и Франция след дипломатическия и финансов спор, предизвикан от нарушаването от страна на Канбера на мегадоговор за доставка на френски подводници.

„Важно е да се положи това ново начало“, каза Албанезе в интервю за австралийската обществена телевизия Ей Би Си, съобщи БТА.

Австралийският лидер заяви, че ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон следващата седмица в Париж. Това ще бъде първата среща между двамата лидери след встъпването в длъжност на лейбъриста Антъни Албанезе в края на май.

Отношенията между двете страни се влошиха, след като през есента Канбера отмени мащабния договор за 12 атомни подводници на стойност 56 милиарда евро.

През септември 2021 г. тогавашният австралийски министър-председател Скот Морисън внезапно прекрати договора с Франция, който се подготвяше от десетилетие, с което си навлече гнева на Париж.

Последвайте ни и в Twitter и Instagram. За да следите военните новини харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: