Севернокипърската турска република реагира на дейностите за въоръжаване на кипърската гръцка администрация.

В писмено изявление, направено от Министерството на външните работи на турската република, беше отбелязано, че администрацията на кипърските гърци реши да направи предплащане за закупуването на бойни хеликоптери от Франция за кипърската гръцка национална гвардия, предаде trt.net.tr.

„Това решение потвърждава още веднъж, че кипърската гръцка страна продължава своята програма за въоръжение, която застрашава стабилността и мира на нашия остров и в Източното Средиземноморие, без да забавя темпото. Тези провокативни дейности на гръцката кипърска страна, която подкрепя терористичната организация ПКК, похарчи милиони евро за оръжия и боеприпаси, провежда все по-голям брой военни учения с много държави и установи двустранни военни съюзи, са достигнали тревожно ниво. Ясно е, че тези военни действия се извършват срещу кипърския турски народ.“ се казва в изявлението на Турска Република Северен Кипър.

Подчертавайки, че така наречените мерки за изграждане на доверие от страна на кипърските гърци, която продължава дейността си по въоръжаване, които се превърнаха в заплаха за кипърските турци, без да забавят темпото, не служат за друга цел, освен да подведат световното обществено мнение , международната общност е призвана да види тази игра на гръцката страна.

„Франция, един от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, продаде ударни хеликоптери на кипърските гърци, а САЩ вдигнаха оръжейното ембарго, и това са най-очевидните и нови индикации, че Съветът за сигурност на ООН не е надеждна и безпристрастна институция. “ беше казано в изявлението.

„Военните учения, провеждани от кипърската гръцка администрация с някои други държави срещу нашата страна, още веднъж разкриват важността и необходимостта от ефективната и фактическа гаранция на Родината Турция и показват колко жизненоважно е за нас да защитаваме правата и интересите си с Турция, нашата единствена съюзничка.“ бе подчертано в изявлението.

В администрацията на кипърските гърци парламентарната комисия по отбрана одобри допълнителна надбавка от 53 милиона евро, която позволи закупуването на 6 бойни хеликоптера от Франция за кипърската гръцка национална гвардия.

Очаква се скоро да бъде подписано споразумението за закупуване на бойни хеликоптери между кипърската гръцка администрация и Франция.

Последвайте ни и в Twitter и Instagram. За да следите военните новини харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: