Правителството на Канада забрани вноса на пистолети

Канадците се втурнаха да купуват оръжия след обявяването на мерките за замразяването и в резултат на това правителството реши да попречи на продавачите на оръжие да възстановят запасите си, въвеждайки забраната за внос.

Продължете да четете

Каталогът „Съхраненото наследство от Българските борби за независимост XVIII-XIX в.“ бе представен във Военния музей /ВИДЕО/

Богато илюстрованото издание представя частица от наследството, съхранило идеите за духовна, политическа и национална независимост.

Продължете да четете

На този ден: Преди 146 години избухва Априлското въстание

На 20 април 1876 г. въстават Копривщица и Панагюрище, а след тях и селищата в Средна гора, долината на р. Марица и подножието на Родопите. Въстанието обхваща отделни райони в Търновския революционен окръг и в Югозападна България по поречието на реките Струма и Брегалница.

Продължете да четете

На този ден: Югославия бомбардира Царство България

В 8. 35 ч. група от 4 югославски бомбардировача нанася удар по Кюстендил. Пуснати са 8 фугасни бомби над жп гарата и в жилищен район на града. Загиват 47 души, ранените възлизат на 95, разрушени са много сгради.

Продължете да четете

На този ден: Роден е Христо Николов – конструктор на първата българска лека картечница

„През 1920 – 1927 г. след основно проучване на съществуващите системи „Максим“, „Шварц Лозе“, „Колт“ и др. конструира първата българска картечница и сам финансира нейното изработване в Софийския военен арсенал.“

Продължете да четете

100 години от учредяването на знака „За спасяване на знаме“

„Българските бойни знамена са закопавани в земята и крити под дрехите в продължение на месеци във военнопленническите лагери, но нито едно от тях не попада в ръцете на противника.“

Продължете да четете

Битката при Клокотница – как Йоан Асен ІІ става „цар на българи и ромеи“

Тя е една от най-важните в историята на Второто българско царство и се състои на 9 март 1230 г. между силите на Йоан Асен II и епирския владетел Теодор Комнин.

Продължете да четете

Защо се създава НАТО и за какво работи сега?

Защо и с каква цел се създава НАТО? И как се променя Алиансът през годините – кратък исторически преглед на DW в един напрегнат момент, в който противопоставянето на силите ескалира все повече.

Продължете да четете

ФОТОГАЛЕРИЯ: Как изглежда Сталинград преди битката?

Снимките на Сталинград в руини вероятно са познати на мнозина. Но знаете ли как изглежда той, преди вражеските войски да влязат в него?

Продължете да четете