Казашката шашка, обр. 1838 г. От руските устави през Ботев до българската войска.

„Този образец шашки е познат в България както от руските войски, при които е на въоръжение и по време на Кримската /1863-1856/ и през Руско-турската война /1877-1878/, така и като притежание на дейци на Националноосвободителното движение…“

Продължете да четете

Пистолетът „Макаров“ – съветската гордост, любима и на българите

Година преди да избухне Втората световна война в СССР е обявен конкурс за проектиране и изготвяне на нов самозаряден пистолет, който да бъде използван в армията и полицията…

Продължете да четете

МиГ-25РБ – „железният красавец“ на българските ВВС

„Създаден е на базата на прехващача МиГ-25П, разработен още в края на 50-те и началото на 60-те години като отговор на перспективния американски бомбардировач North American B-70 „Валкирия“

Продължете да четете

Как САЩ оцениха ролята на Т-34 в световното танкостроене

Появата на Т-34 на полесражението от Втората световна война (ВСВ) изненадва германските войски. Съветската машина изглежда непроницаема и може успешно да унищожава немски танкове.

Продължете да четете

Българските сложносъставни лъкове

Основната ударна сила на древните българи били конните стрелци, а тяхното най-страшно оръжие – сложносъставните лъкове, които по бойни качества (пробивност и далекобойност) нямали равни на себе си.

Продължете да четете

Ромфеята – тракийското хладно оръжие за близък бой

Ромфеята е била хладно оръжие за близък бой, употребявано от тракийските племена още около 400 г. пр. Хр. Повечето ромфеи имали право или леко извито едностранно заточено острие, поставено върху прът, който бил значително по-дълъг от острието. Вариант на ромфеята е използваният от даките фалкс.

Продължете да четете

ВТК с филм по повод 70 години от създаването на авиобаза „Безмер“ /ВИДЕО/

Военният телевизионен канал представи филм по случай 70-годишнината от създането на авиобаза „Безмер“.

Продължете да четете

Винтовката на Мосин: „трилинейната“ легенда

При споменаването на думите „руско“ и „оръжие“, в съзнанието на повечето хора веднага изниква Калашников АК-47. Не толкова славен, но не по-малко достоен съперник на емблематичния автомат обаче е трилинейната винтовка на Мосин от 1891 година. Тя е стожер на Руско-японската война, двете световни войни и Руската гражданска война.

Продължете да четете

Хасковският исторически музей съхранява пистолета на легендарен разбойник

Първоначално той е бил собственост на командира на Осма пехотна тунджанска дивизия полк. Георги Сапов. Няма яснота как бандитът се е сдобил с него.

Продължете да четете

MG-42 – „циркулярът на Хитлер“

Картечницата MG-42 (Maschinengewehr 42) получава зловещ прякор, който не оставя съмнение относно възможностите на оръжието. Германските войски я наричат „Knochensäge“ – „трионът за кости“. Западните противници на Райха променят леко превода и започват да я наричат ​​„циркулярът“ или „циркулярът на Хитлер“.

Продължете да четете

Су-22 – между възхвалата и критиката

„Сухой“ Су-22 е експортното наименование на съветския изтребител-бомбардировач Су-17, един от редките примери в историята на съвременното самолетостроене, когато на основата на изтребител от второ поколение – Су-7, е създаден успешен боен самолет от трето поколение.

Продължете да четете

Палашите в българската войска

Палашът е един от образците на дългото хладно оръжие и с него се е въоръжавала предимно кавалерията, но също и флотът. Името му се свързва както с турската дума „pala“, която значи „меч“, така и с унгарската дума „pallos“, която има същото значение. Той фактически е заместил меча и е негов олекотен приемник.

Продължете да четете