Експлозии разтърсиха руската военновъздушна база в Крим (ВИДЕО)

Един човек е бил убит след експлозии, разтърсили военна база в Крим, каза ръководителят на назначената от Русия регионална администрация там.

Сергей Аксьонов написа в социалните мрежи, че взривовете са станали във военната база Саки близо до Новофедоровка на западния бряг на полуострова.

Кадри, разпространени в социалните медии, изглежда показват множество експлозии.

По-късно руското министерство на отбраната каза, че боеприпасите са били взривени, но това не е независимо потвърдено.

Министерството каза, че не е имало „пожарно въздействие“ върху зоната за съхранение на боеприпаси, съобщава руската държавна информационна агенция Риа.

Украинският полуостров, който Москва анексира през 2014 г., е популярна дестинация сред руските туристи и се появи едно видео, показващо посетители, които бягат от плаж, докато на заден план се издига дим.

Местни свидетели казаха пред агенция Ройтерс, че са чули най-малко 12 взрива, започнали около 15:20 местно време (12:20 GMT).

След като пристигна в района, г-н Аксьонов каза, че около мястото на взрива е установена забранена зона от 5 км (3 мили).

Говорейки пред телевизионния канал „Дождь“, съветникът на украинския президент Михайло Подоляк каза, че Киев не е отговорен за експлозиите.

По-рано украинските военни публикуваха саркастично изявление във Facebook, което намекна за потъването на военния кораб „Москва“ и други военни неуспехи, напомняйки на Русия за нейните „правила за пожарна безопасност и забраната за пушене на опасни места“.

Украинският президент Володимир Зеленски посвети нощното си видеообръщение на Крим, но не спомена пряко експлозиите.

„Крим е украински и ние никога няма да се откажем от него“, каза Зеленски във видео, публикувано в социалните медии.

Войната „започна с Крим и трябва да приключи с Крим – с неговото освобождаване“, добави той – намеквайки, че смята, че Украйна трябва да си върне полуострова, преди войната да може да приключи.

Leave a Reply