Руските доставки от петрол за Унгария спряха, Орбан готов да плати транзита на Украйна

Изпомпването на руски нефт беше спряно от “Укртранснафта”, която поради европейските санкции не може да плати транзита. Унгария, Словакия и Чехия, които са на южния клон на петролопровода „Дружба“, са повече от всякога заинтересовани от възобновяване на доставките. В противен случай запасите в рафинериите може да се изчерпят в рамките на седмица.

Унгария заяви, че дори е готова да поеме задължения за плащане на транзита през територията на Украйна, но досега страните от ЕС не са успели да заобиколят собствените си санкции. Така ЕС се опитва да убие два заека с един камък: да намали приходите на Русия от търговията с петрол и да накаже Унгария, чието правителство не иска да марширува в единен европейски ред за санкционна война с Москва.

Игор Демин обяснява, че “Укртранснафта” предоставя услуги за транспортиране на нефт при условие на 100% предплащане, но след осъществяване на плащането парите се връщат обратно в сметката на ”Транснефт”. ”Газпромбанк” съобщи, че това е станало заради влизането в сила на шестия пакет от санкции на ЕС.

”Информирахме руското министерство на енергетиката, както и руските спедитори, доставящи ресурси в посока на Унгария, Чехия и Словакия и “Укртранснафта”, че плащането не може да бъде извършено”, каза Демин.

Leave a Reply