Казахстан ще продава петрол през Азербайджан

Очаква се Казахстан да продаде част от своя суров петрол през най-големия петролопровод в Азербайджан от септември, като страната търси алтернативи на маршрут, който Русия заплаши да затвори, са заявили пред Ройтерс източници, запознати с въпроса.

Износът на казахстански петрол представлява повече от 1% от световните доставки, или приблизително 1,4 милиона барела на ден. В продължение на 20 години страната го изпраща по тръбопровода до руското черноморско пристанище Новоросийск и оттам го продава на световните пазари

През юли руски съд заплаши да затвори този петролопровод, което накара правителството на Казахстан и големите чуждестранни производители да сключат договори за други търговски маршрути като предпазна мярка.

Нито една от алтернативите не е толкова практична, колкото настоящата връзка, което повишава риска от допълнителна нестабилност на световните енергийни пазари.

Малко след като Русия нахлу в Украйна през февруари, международните цени на суровия петрол достигнаха 14-годишни върхове и цените останаха високи, поддържайки средно ниво над 100 долара за барел през юли. в момента обаче има тенденция на лек спад.

Източник, който е пряко запознат с въпроса, каза, че казахстанската държавна петролна фирма Kazmunaigaz (KMG) е в напреднали дискусии с търговското подразделение на азербайджанската държавна фирма SOCAR за допускане на 1,5 милиона тона годишно казахстански суров петрол да бъдат продавани през азерския тръбопровод, който доставя петрол до турското средиземноморско пристанище Джейхан.

При малко над 30 000 барела на ден, обемът е малка струйка в сравнение с обичайните 1,3-1,4 милиона барела на ден, които текат към Новоросийск.

Окончателният договор трябва да бъде подписан в края на август, като потоците през тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан (BTC) ще тръгнат месец по-късно, каза източникът.

Други 3,5 милиона тона годишно казахстански суров петрол може да започнат да текат през 2023 г. през друг азерски тръбопровод до грузинското черноморско пристанище Супса, заявиха други запознати с въпроса казахстански служители.

В комбинация с потоците през Баку-Джейхан, обемът ще се равнява на малко над 100 000 барела дневно, или 8% от количествата, изпращани през Новоросийск. Засега няма официални коментари нито от казахстанска нито от азерска страна.

Договорите с Азербайджан биха позволили на Казахстан да заобиколи руската територия. Въпреки това, новият маршрут през Баку и Джейхан означава, че Казахстан ще трябва да разчита на флотилия от малки танкери, за да пренася своя петрол през Каспийско море до Баку от пристанището си в Актау, което има ограничен свободен капацитет, казаха източниците.

Качеството е друг фактор, който пречи на бързото споразумение. Казахстанският основен клас е лек, кисел суров петрол, продаван със значителна отстъпка спрямо азербайджанския, който е по-лесен за рафиниране среден, сладък сорт.

Leave a Reply