ВВС на Украйна за експлозиите в Крим: Болезнен удар за Русия, но пистата работи

Военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна смятат, че въпреки експлозиите на военното летище Саки в окупирания Крим, Русия ще продължи да го използва, тъй като пистата там не е повредена.

Юрий Игнат, говорител на командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна, се изказа по въпроса в телевизионно предаване, предаде „Военное обозрение“.

„Това е много силно „ужилване“ за противника, неприятно. Унищожени са повече от 10 единици авиационна техника. Вероятно е унищожен както летателният екипаж, така и инженерният състав, обслужващ тези самолети… Разбира се, врагът крие тези загуби, но снимките и видеото показват, че има следи от голям пожар.

Това със сигурност е много болезнен удар. Всъщност това се случи за първи път. Не можем да кажем какво точно се е случило. Имаме официални версии какво се е случило.

Ще възстановят ли летището? Всъщност не беше необходимо да се възстановява. Паркингът на самолетите е ударен от експлозии. Оборудването е унищожено. Може би складът с артилерийско оръжие: ракети и бомби, които се съхраняваха там, беше унищожен. Може би също и съставът на горивото и смазочните материали.

Основното нещо на летището е пистата. Там пистата работи. Възстановяването на летището не е проблемно“.

Игнат изрази мнение, че руснаците ще продължат да използват летището „Саки“, разположено в Новофедоровка.

„Мисля, че вече го възстановяват, въпросът е само за безопасността. Не е голям проблем самолетът да лети от едно летище до друго“, каза говорителят на ВВС на Украйна.

Игнат добави, че в Крим има около 5 летища, които руската авиация активно използва за агресия срещу Украйна, а като цяло те са десетки около страната ни в Руската федерация.

Предистория:

На 9 август избухнаха експлозии на военното летище в Новофедоровка в Крим. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че пожарът в авиобазата Саки е причинен от детонация на няколко самолетни снаряда, а източник във ведомството каза, че са били нарушени изискванията за пожарна безопасност.
Министерството на отбраната на Украйна заяви, че не може да установи причината за пожара в Новофедоровка.
New York Times, позовавайки се на „високопоставен украински военен“, написа, че се предполага, че украинските сили стоят зад експлозиите на летището в окупирания Крим. А съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михайло Подоляк каза, че Киев не е замесен в експлозиите на летището, може да са действали партизани.
Военновъздушните сили на украинските въоръжени сили съобщиха за унищожаването на около 10 самолета в резултат на експлозии на летището в Саки в Крим, президентът на Украйна Володимир Зеленски – за около 9 самолета.
Британското разузнаване съобщи, че Русия е загубила най-малко 8 бойни самолета на летището в Саки, въпреки че самото летище остава използваемо.

За да следите военните новини, харесайте страницата ни във Facebook.

Leave a Reply