Корабостроителницата в Петербург ще достави на руския флот ракетната фрегата проект 22350 до края на тази година

Европа Новини Оръжия Светът на оръжията

Корабостроителницата „Северная верфь“ в Санкт Петербург ще достави на руския флот ракетната фрегата проект 22350 „Адмирал Головко“ до края на тази година, каза изпълнителният директор на корабостроителницата Игор Орлов пред ТАСС на форума „Армия 2022“ в понеделник.

„Планираме да предадем фрегатата „Адмирал Головко“ тази година. Работите по сглобяването на корпуса и боядисването на помещенията продължават и на фрегатато „Адмирал Исаков. Срокът за доставката й е 2024 г.“, каза той.

Корабостроителницата „Северная верфь“ също така планира да достави на ВМС на Русия модернизираните ракетни фрегати проект 22350 „Адмирал Амелко“ и „Адмирал Чичагов“ съответно през 2024 г. и 2025 г., каза главният изпълнителен директор.

„Продължава работата и по двете фрегати по профилиране и оформяне на корпусите и се работи за подписване на договори за доставка на оборудване и механизми. „Адмирал Амелко“ ще бъде предадена през 2024 г., а „Адмирал Чичагов“ – през 2025 г.“, уточни той.

Двадесет и четири корпуса са на различни етапи от строителството си в корабостроителницата „Северная верфь“, включително шест корпуса на фрегати от проект 22350 и неговата модернизирана версия и четири корвети. Всички те ще носят високоточни ракети, като осем от тях ще бъдат носители на крилати ракети „Калибър-НК“, каза изпълнителният директор.

Главната фрегата „Адмирал на Съветския съюз Горшков“ проект 22350 участва в изпитанията на руската свръхзвукова противокорабна ракета „Циркон“. ТАСС по-рано съобщи, че хиперзвуковата ракета „Циркон“ трябва да влезе на въоръжение в руския флот през есента на тази година.

Международният военно-технически форум „Армия 2022“, организиран от Министерството на отбраната на Русия, се провежда от 15 до 21 август в подмосковския изложбен център „Патриот“.

Фрегати проект 22350

Очаква се фрегатите проект 22350 да станат най-модерните бойни кораби на руския флот в своя клас. Тези фрегати са многоцелеви бойни кораби, способни ефективно да се бият с надводни кораби, самолети и подводници на врага и да нанасят удари срещу наземни и крайбрежни съоръжения от обхват над 1500 км.

Тези военни кораби имат водоизместимост от 4500 тона и могат да развият скорост от 29 възела. Те са въоръжени с ракети „Оникс“ и „Калибър“ и зенитно-ракетни системи „Полимент-Редут“.

Последвайте ни и в Twitter, Telegram и Instagram. За да следите военните новини, харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

Leave a Reply