Египетската армия е ликвидирала ключов водач на терористична групировка в Северен Синай

Въоръжените сили на Египет са ликвидирали Хамза аз Замли – един от ключовите лидери на терористична групировка в Северен Синай, съобщи в. „Ал Ахрам“.

Той е убит заедно с други терористи в рамките на специална операция в Гелбана. 

Джихадистите проникнали в селото и се опитали да заложат експлозиви на входовете му. Според информацията намеренията им били да използват местното население като жив щит. 

Хамза аз Замли е палестинец, родом от района Зороб, който се намира южно от ивицата Газа. До 2005 година той работи във фабрика за производство на спиртни напитки в израелския кибуц Яд Мордехай. След това се премества в Газа, където е арестуван от контролиращата палестинския анклав групировка Хамас заради подозрение, че сътрудничи на израелската разузнавателна служба Мосад. Задържан е също за кражба и трафик на наркотици. 

През 2015 година, след като е обвинен в кражба от магазин в град Рафа, Хамза аз Замли напуска анклава и се присъединява към терористичната групировка „Ислямска държава“, в която става един от т. нар. „съдии“. 

Смята се, че Замли, който сменя името си на Абу Казем ал Макдиси, участва в терористичната атака по време на петъчна молитва в джамията Ар Рауда в град Бир ал Абед в Северен Синай през 2017 година. При най-смъртоносното нападение в историята на Египет загиват 235 души. 

Братът на Замли е ликвидиран при антитерористична операция в Синай през 2017 година. 

/БТА/

За да следите военните новини, харесайте страницата ни във Facebook.

Leave a Reply