Институтът за изследване на войната: Украйна стои зад ударите в Крим

Европа Новини

Ударите по руските складове и снабдителни бази в Крим и околностите му вероятно са част от контраатака на украинските въоръжени сили за възстановяване на контрола над десния бряг на река Днепър.

Това съобщи в дневния си обзор за войната в Украйна от Института за изследване на войната.

Eто и основните акценти, на които експертите наблягат:

  1. Руските снабдителни линии от Крим подкрепят директно окупаторите в континентална Украйна, включително в западната част на Херсонска област. Насочването на Украйна към руски сухопътни линии, логистични и помощни съоръжения в Крим е в съответствие с украинските контраофанзиви, които са насочени и към мостове над река Днепър и руски логистични елементи в окупираната част на Херсонска област.
  2. Крайният резултат от тази кампания вероятно ще бъде нарушаването на способността на руските сили да поддържат механизирани сили на десния бряг на Днепър и загубата на способността им да ги защитават със самолети и артилерия на левия бряг от украински контраатаки.
  3. Руските сили извършват наземни атаки в източната част на страната, но не успяват да напреднат северозападно от Славянск и източно от Северск.
  4. Руските сили започват настъпателни операции около Бахмут, югозападно от Авдеевка и югозападно от Донецк.
  5. Руските войски провеждат неуспешни настъпателни операции в северната и северозападната част на Херсонска област.
  6. Руското министерство на отбраната заяви, че украинските сили в Никопол се подготвят за провокации в Запорожската атомна електроцентрала, като по този начин създават информационни условия за по-нататъшен обстрел на Никопол.
  7. Съобщава се, че чеченски части са прехвърлени в Херсонска област, за да задържат руски военни дезертьори.
  8. Руските въоръжени сили не успяват да набират войници дори за сигурни и престижни позиции в руската армия.

Leave a Reply