macron

Макрон: Руските сили да се изтеглят от Запорожката АЕЦ

Европа Новини

Френският президент Еманюел Макрон призова днес руските сили да се изтеглят от Запорожката АЕЦ в Южна Украйна и подчерта рисковете, които тяхното присъствие представлява за сигурността на съоръжението, предаде Франс прес.

В телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски Макрон е споделил „своето безпокойство от заплахите, които носят присъствието и действията на руските въоръжени сили в контекста на войната и водещите се боеве за безопасността и сигурността на украинските ядрени съоръжения, и е призовал за изтегляне на тези сили“, съобщи Елисейският дворец.

Руските въоръжени сили, които нахлуха в Украйна на 24 февруари, превзеха Запорожката АЕЦ в началото на март.

От края на юли централата стана мишена на няколко удара, за които двете воюващи страни се обвиняват взаимно. Това породи опасения за ядрена катастрофа и  миналата седмица бе свикано извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

В телефонния си разговор Макрон е отбелязал също, че подкрепя предложенията на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси да изпрати „възможно най-скоро“ в централата инспектори, които да проверят какво е състоянието й. Двамата държавни глави са обсъдили „условията за подобна мисия“, уточни Елисейският дворец.

Русия обвини службите на ООН, че пречат на мисията на МААЕ. Украйна от своя страна се противопоставяше на подобна мисия, смятайки, че това ще легитимира руската окупация на съоръжението в очите на международната общност, отбелязва АФП.

/БТА/

Последвайте ни и в Twitter, Telegram и Instagram. За да следите военните новини, харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

Leave a Reply