Стачка в американски завод може да лиши Украйна от боеприпаси

Новини

Назряват проблеми в завода за оръжия на армията в Айова. Този петък изтичат редица договори със синдикатите и 500 работници, членуващи в 10 синдиката, може да напуснат работата си, пише Forbes.

Според публикацията, ако заводът спре да работи за дълго време, това може да застраши потока от критични продукти за украинската армия.

Точната информация за това какво произвежда заводът в Айова в момента не е публична, но предприятието е собственост на американската армия. Смята се, че заводът произвежда няколко вида наземни боеприпаси, включително 40 мм гранати, компоненти за 60 мм, 81 мм и 120 мм минохвъргачни снаряди, 120 мм танкови боеприпаси и 155 мм снаряди за различни оръдия. Смята се също, че заводът в Айова произвежда експлозивни капсули и редица компоненти за ракети, включително бойни глави за FGM-148 Javelin и FIM-92 Stinger.

Източници от американската армия и договорни данни показват, че съоръжението е в състояние да произвежда бойни глави M982 Excalibur, мини, прецизно насочвани артилерийски боеприпаси с голям обсег и други специални експлозивни продукти.

Изданието пише, че синдикатите са недоволни от нивото на заплатите, осигурителните условия и броя на ваканционните дни, както и от политиката за COVID-19.

Освен това, пише Forbes, нежеланието да се правят отстъпки на синдикатите може да доведе до факта, че конфликтът ще излезе извън рамките на щата Айова. Защото American Ordinance е част от Day & Zimmermann, базиран във Филаделфия частен конгломерат, в който работят 51 000 души.

Leave a Reply