ukraine

САЩ още през октомври 2021 г. са знаели, че Русия ще нападне Украйна. И не са вярвали, че Киев ще оцелее

Новини

Американските власти са стигнали до извода, че Русия ще нападне Украйна, около пет месеца преди началото на войната. В опит да предотврати това, Белият дом е предприел необичайната стъпка да разсекрети разузнавателните си данни за предстоящата инвазия. Тези прогнози обаче са били посрещнати скептично както в Европа, така и в самата Украйна. Американското издание The Washington Post пусна голям материал за това как САЩ са разбрали за подготовката на Русия за атака срещу Украйна и как са реагирали на това, опитвайки се едновременно да попречат на плановете на Владимир Путин и да избегнат пряк военен сблъсък с Русия. Материалът се основава на интервюта с повече от 30 официални лица от САЩ, Украйна и страни от ЕС, както и служители от НАТО, предаде „Медуза“.

През октомври 2021 г. в Белия дом се проведе среща относно струпването на руски войски близо до границите на Украйна. На нея присъстваха президентът на САЩ Джо Байдън, вицепрезидентът Камала Харис, техните съветници по националната сигурност, военни командири и служители на американското разузнаване. Те представиха на Байдън сателитни изображения, прихванати комуникации, доклади на агенти и други доказателства, че Русия не просто блъфира, но всъщност планира да атакува Украйна. Според разузнаването Русия е планирала да нахлуе през зимата (по-лесно е танковете да се движат над замръзнала земя) от няколко посоки едновременно, да превземе Киев в рамките на три до четири дни (да убие украинския президент Володимир Зеленски, ако е необходимо) и да постави там марионетно правителство. След няколко седмици от Украйна е трябвало според руския план да остане само част от територията на запад, където според руския президент Владимир Путин живеят „неонацистки русофоби“.

Американското разузнаване е знаело не само за местоположението на руските войски и стратегията на руската армия, но също така, например, че Путин рязко е увеличил военните разходи в ущърб на други разходи, включително в ущърб на борбата с последиците от пандемията от COVID-19. Това показваше, че той сериозно се готви за война, а не просто заплашва, както през април 2021 г., когато руските войски първо се събраха близо до украинските граници, а след това се отдалечиха от тях, посочва американското издание. Малко след това, през юни 2021 г., Байдън и Путин се срещнаха в Женева и определиха резултатите като конструктивни. По това време напрежението около Украйна вече растеше, но САЩ смятаха, че то може да бъде намалено. До края на лятото тази гледна точка се промени. В полза на това говориха не само данните за руската армия, но и изводи за личността на самия Путин. Изводите на американски анализатори за неговия възглед на света са били следните: той е обсебен от Украйна и я смята за откъсната част от Русия, която трябва да бъде върната; поради сближаването на Украйна със Запада прозорецът за нейното завръщане се затваря; Западът е разделен и отслабен (Европа е заета да се бори с последствията от пандемията, а САЩ са засегнати от срамното изтегляне на войските от Афганистан и няма да искат да се намесват в нови войни в близко бъдеще). Всичко това би накарало Путин да започне война.

След като е изслушал мненията на членовете на своя екип, че Русия ще атакува Украйна, американският президент Джо Байдън е инструктирал да се действа в две посоки: да информира Украйна и съюзниците от НАТО за очаквания конфликт и да предупреди Русия за последствията от него. Членовете на НАТО са били разделени на три лагера, след като са получили тази информация. Западноевропейските страни, включително Франция и Германия, са смятали, че Путин блъфира; освен това те са изразили недоверие към американското разузнаване. Страните от Централна и Източна Европа, които се присъединиха към НАТО сравнително наскоро, са решили, че руската агресия, ако има такава, ще бъде ограничена. Само Великобритания и балтийските държави наистина са вярвали във възможността за пълномащабно нахлуване.

На Зеленски е било казано, че атаката срещу Киев ще започне с десант на летището в Гостомел. Американските власти са имали съмнения относно младия украински президент. Те са вярвали, че Киев ще падне, може би не толкова бързо, колкото Русия е очаквала, но ще да падне. В крайна сметка украинската армия разби руските окупатори в Киевска област в седмиците след 24 февруари, когато Русия започна пълномащабната непредизвикана война срещу Украйна. Американското разузнаване е заявило, че хората, на които е наредено да убият украинския президент, може вече да са в Киев. Въпреки това Зеленски не напусна столицата и остана да брани страната и демокрацията срещу руските нашественици. В статията ясно се подчертава, че Белият дом не е призовавал Зеленски да напусне Киев. Той е бил помолен да помисли как да осигури „непрекъснатостта на работата“ на властите. Сред опциите е била възможността да остане в Киев, да се премести в западната част на Украйна или да отиде Полша. Зеленски е отговорил, че няма да напусне Киев.

За последно Байдън разговаря с Путин на 12 февруари. На 18 февруари американският президент каза на няколко съюзници от НАТО, че САЩ са преценили, че Путин най-накрая е взел решение за нахлуване. Но френският президент Еманюел Макрон не губи надежда за мирно уреждане на конфликта. На 20 февруари той отново се обажда на Путин и му предлага да организира срещи с американците и европейците. Путин отговори, че не е против и предложи да повери подробностите на своите помощници. На следващия ден Русия призна независимостта на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР. И три дни по-късно тя нахлу в Украйна.

Leave a Reply