Британското разузнаване: Русия не използва правилно динамичната защита на танковете си

Новини

Във войната на Русия срещу Украйна се видяха множество неуспехи на руските командири в налагането на бойна дисциплина, се казва в ежедневния доклад на британското разузнаване. Кумулативният ефект от тези неуспехи вероятно е важен фактор за лошото представяне на руските войски, заключават разузнавателните служби, цитирани от Руската служба на Би Би Си.

Сериозното изчерпване на руските основни бойни танкове в Украйна вероятно се дължи на провала на Русия да инсталира и използва правилно динамична защита, според британското разузнаване.

Динамичната защита се състои от метални контейнери, поставени върху основната броня на танка. Когато снарядът взаимодейства със защитния контейнер, той се детонира преди да порази бронята на танка.

Когато се използва правилно, такава защита намалява ефективността на входящите снаряди, преди да ударят резервоара. Според разузнаването това предполага, че руските сили не са променили културата на неефективно използване на динамична защита, започнала по време на Първата чеченска война през 1994 г.

Вероятно много танкисти не са достатъчно обучени да поддържат такава защита, което води или до неправилно поставяне на експлозивни елементи, или до пълното им отсъствие.

Leave a Reply