Пентагонът потвърди, че са доставили ракети AGM-88 HARM в Украйна

Новини

Украйна започна да използва във войната срещу Русия високоскоростни противорадарни ракети AGM-88 HARM, съобщава Business Insider.

Наличието на такива ракети в състава на ВСУ вече създава проблеми за руските радари за противовъздушна отбрана, необходими за защита от украински хеликоптери и самолети, както и за радарите за борба с батареите, използвани за откриване на украинска артилерия, включително американските РСЗО.

Изданието отбелязва, че Пентагонът е потвърдил предаването на ракетите HARM на Украйна още след като руски блогъри съобщиха за открити фрагменти от тези ракети.

HARM са мощни оръжия, но не са нови. Американските самолети, участващи в мисии за елиминиране на вражеската ПВО, са използвали AGM-88 в няколко операции, включително в Либия, Ирак и Югославия. Общо 15 държави вече използват ракетата.

Ракетите AGM-88 са известни като „ловци на радари“. Те са усъвършенстван наследник на AGM-45 Shrike, използвана по време на войната във Виетнам с променлив успех. При разработването на HARM бяха преодолени недостатъците на ограничения брой радарни честоти, свързани с късия обсег и насочването.

HARM покрива широк диапазон от честоти и запазва местоположението на радарния предавател, дори ако радарът е изключен. Обхватът от 30 мили означава, че ракетата може да бъде изстреляна извън обсега на много зенитни оръдия.

Радарите HARM ще помогнат на Украйна да насочи вниманието си към руските радари за противодействие, които следят снаряди и ракети в полет, изчисляват траекториите им и определят гаубиците и ракетните установки, които са ги изстреляли.

Leave a Reply