Пекин си присвои индийска земя в Хималаите

Азия Новини

Индийци, живеещи близо до оспорваната хималайска граница на страната с Китай, обвиниха правителството си, че раздава части от земята, след като и двете страни се съгласиха да изтеглят войските си и да създадат буферни зони, предава в. “Гардиън“.

По-рано този месец индийски и китайски войски, които са в напрегнат граничен спор от юни 2020 г., започнаха да се изтеглят от оспорваната зона на горещите извори Гогра, след като беше постигнато споразумение. Индийското правителство заяви, че споразумението възстановява територията от двете страни на оспорваната граница, известна като “линия на действителен контрол“. В новосъздадените буферни зони никоя от страните няма да има право да разположи свои войски.

Въпреки това местни индийски жители и военни, които са служили по протежение на спорната граница в Ладак, твърдят, че новите “буферни зони“ са били създадени в райони, които преди това са били под индийски контрол, а позициите на китайските войски остават или в оспорваните зони, или много навътре в индийската територия. “Нашата армия напуска райони, които изобщо не са оспорвани, докато китайските войски са разположени в районите, традиционно патрулирани от Индия“, каза Кончок Станзин, който живее в региона. Станзин твърди, че Индия е отказала територия на Китай по време на споразумението от 2021 г. за оттегляне от оспорваните зони около езерото Пангонг в Ладак.

Много хора в местния район се опасяват не само за своята сигурност, но и за последиците от загубата на земя върху техния поминък. “Губим огромни пасища, които бихме използвали“, каза Станзин, който принадлежи, както повечето хора в района, към племенната общност на пастирите Чангпа. Техният основен източник на живот са козите чангра, от които се добива кашмирена вълна. “По-рано бяхме загрижени само за китайските нахлувания, но сега ситуацията е по-тревожна, тъй като нашето правителство се отказва с радост от земята ни“, казва той. “Ако подходът на Индия остане същият, ще загубим повече земя“, категоричен е Станзин.

Leave a Reply