Русия обяви, че мобилизационният резерв на армията ѝ е 25 милиона души

Европа Новини

Шойгу твърди, че на мобилизация подлежат тези, които са служили в армията, имат военна специалност и боен опит. „Без студентска мобилизация“, обеща той, предаде БиБиСи.

От горното следва, че Министерството на отбраната все още декларира неучастие във военните действия в Украйна на наборни войници. „Нашите наборници ще продължат да служат на територията на Руската федерация“, каза Шойгу.

„Имаме огромен мобилизационен резерв“, каза министърът на отбраната, като оцени силата му на 25 милиона души.

Предвижда се да бъдат мобилизирани 300 хиляди души, но не всички наведнъж, става ясно от думите на Шойгу. Той, подобно на Путин, обясни частичната мобилизация с голямата дължина на линията на съприкосновение в Украйна, следвайки президента, повтаряйки тезата за военна конфронтация с „колективния Запад“.

Министърът обеща мобилизираните да бъдат изпратени на обучение или преквалификация и едва след бойно съгласуване, по думите му „те ще заминат за изпълнение на задачите, които им бъдат поставени“.

Последвайте ни и в Twitter, Telegram и Instagram. За да следите военните новини, харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

Leave a Reply