След взривяването на Кримския мост: Реакциите в Русия и Украйна

Ръководителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов публикува в социалните мрежи кадри на горящия мост заедно с видео, в което Мерилин Монро пее “Честит рожден ден, господин президент”, пишат от “Труд”.

От началото на инвазията на 24 февруари украинските официални лица редовно правят намеци за желанието си да унищожат Кримския мост, възприеман в Украйна като символ на руската окупацията на Крим. Пощенската служба на Украйна заяви днес, че ще отпечата специална марка в чест на експлозията.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Реакцията на Киев на разрушаването на гражданска инфраструктура “свидетелства за неговия терористичен характер”.

Съветник на украинския президент Володимир Зеленски публикува съобщение в „Туитър“, в което казва, че инцидентът е само “началото”, но все пак не споменава директно дали украинските сили са отговорни за експлозията. “Всичко незаконно трябва да бъде унищожено, всичко, което е откраднато, трябва да бъде върнато на Украйна”, написа Михайло Подоляк.

Кирил Стремоусов, назначеният от Русия заместник-управител на Херсонска област, заяви, че инцидентът с моста “няма да се отрази много на снабдяването на армията”. “Но ще има проблеми с логистиката за Крим”, добави той в публикация в социалните мрежи.

Николай Белиесков от Украинския институт за стратегически изследвания, който съветва президентството в Киев, заяви, че Кримският мост е незаменим за руските сили и, ако бъде прекъснат, “целият руски южен фронт ще се срине бързо и лесно”.

В свое видеопослание губернаторът на Крим заяви, че иска да “увери кримчани, че Република Крим е напълно обезпечена с гориво и храна. Имаме запаси от гориво за повече от един месец и от храна за повече от два месеца”.

Руският губернатор на град Севастопол също се опита да успокои местните жители. “Ние не сме откъснати от континента!”, написа Михаил Развозжаев в свое съобщение, публикувано в „Телеграм“. “Запазете спокойствие. Не изпадайте в паника”, добави той.

Междувременно министерството на отбраната на Русия заяви, че руските войски, които се сражават в районите на Николаев, Кривой Рог и Запорожие в Южна Украйна, могат да получават всички необходими доставки по съществуващите сухопътни и морски коридори. Руското министерство на транспорта съобщи, че железопътният трафик по Кримския мост ще бъде възстановен тази вечер.

Последвайте ни и в Телеграм.

Leave a Reply