iran

САЩ предупреждават Иран с намеса, ако е твърде близо до ядрена бомба

Снимка: EPA/БГНЕС

Съединените щати няма да стоят със скръстени ръце, ако Иран се доближи „твърде близо“ до ядрено оръжие, каза специалният пратеник на САЩ за Иран Роб Мали, съобщава „Ройтерс“.

Коментарът е в интервю, публикувано в сряда преди възобновяването на преговорите следващата седмица за възобновяване на ядреното споразумение от 2015 г.

„Ако започнат да се приближават твърде близо, твърде близо за комфорт, тогава, разбира се, няма да сме готови да седим със скръстени ръце„.

Той не обяснява какво означава „твърде близо“, нито дава подробности за вариантите на САЩ в този случай.

Иран ще се върне към преговорите във Виена със световните сили в понеделник след петмесечна пауза след избора на ултраконсервативния президент Ебрахим Раиси.

Преговорите идват, след като ръководителят на Международната агенция за атомна енергия, завърнал се от посещение в Иран, заяви, че няма напредък в преговорите по споровете относно програмата на страната.

Администрацията на президента Джо Байдън започна преговорите по-рано тази година с надеждата да върне САЩ към ядреното споразумение от 2015 г., разтрогнато от Доналд Тръмп, но не успя да постигне разбирателство с Иран.

Готови сме да се върнем към сделката и да премахнем всички санкции, които са несъвместими със сделката. Така че, ако Иран иска да се върне в сделката, то има начин да го направи„, каза Мали.

Ако не иска да се върне в сделката, ако продължи да прави това, което изглежда, че прави сега, а именно да дърпа крака на ядрената дипломатическа маса и да ускори темпото, когато става въпрос за ядрената програма, ако това е пътят, който са избрали, ще трябва да реагираме съобразно с това.“

Преговорите се водят косвено, като пратеник на ЕС се движи между Мали и иранската делегация, която отказва да се срещне лице в лице с представителя на САЩ.

Иран поиска премахване на всички санкции, но администрацията на Байдън казва, че обсъжда само мерките, наложени от Тръмп като част от оттеглянето от ядреното споразумение, включително рязка едностранна забрана на САЩ за всички други страни да купуват ключовия ирански износ на петрол.

Израел, който яростно се противопостави на споразумението от 2015 г., договорено от президента Барак Обама, проведе кампания срещу Иран и заплаши с военни действия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън говори за „други опции“, въпреки че Мали в интервюто намеква, че САЩ мислят преди всичко за икономически натиск.

Източник: news.bg

Leave a Reply