Британия предупреди Русия, че да атакува Украйна е сериозна грешка

Новини

Британският външен министър Лиз Тръс предупреди Русия в сряда, че ще направи сериозна грешка, ако нападне Украйна и каза, че Лондон работи в тясно сътрудничество със своите съюзници от НАТО в подкрепа на Украйна, съобщава „Ройтерс“.

Украински и американски официални лица изразиха загриженост за възможна руска атака, предложение, което Кремъл отхвърли като невярно.

По-рано в сряда руски бойни самолети и кораби практикуваха отблъскване на въздушни атаки срещу военноморски бази и отговор с въздушни удари по време на военни учения в Черно море, Украйна също проведе бойни учения.

Русия многократно отрича, че е на път да атакува Украйна и казва, че може да разположи войски, където пожелае, на собствена територия. Обвинява Украйна и НАТО в нагнетяване на напрежението.

Това би било сериозна грешка на Русия„, каза Трус пред „Ройтерс“, попитана за възможно нахлуване.

„Ние сме много близки съюзници на Украйна и работим с наши партньори в НАТО, но също и директно с Украйна, за да сме сигурни, че те са напълно подкрепени“.

Русия заяви, че трябва да повиши бойната готовност на своите конвенционални и ядрени сили поради засилената активност на НАТО в близост до нейните граници.

Съединените щати и НАТО дадоха сигнал за подкрепата си за Украйна по начини, които Москва смята за провокативни, включително чрез маневри на военни кораби този месец в Черно море и доставка на американски патрулни катери на украинския флот.

По-рано напускащият ръководител на въоръжените сили на Обединеното кралство коментира, че военните ще трябва да бъдат готови за война с Русия, но той не вярва, че Владимир Путин наистина иска „гореща война“ със Запада, пише „Гардиън“.

Генерал сър Ник Картър каза, че Русия сега е по-голяма заплаха в Източна Европа, отколкото преди.

Той каза, че „сериозно се надява“ да няма война с Русия и не вярва, че страната иска физическа война, но НАТО ще трябва да бъде готова.

Бившият офицер от МИ6 Кристофър Стийл заяви, че вярва, че Москва смята, че е във война с Обединеното кралство и неговите съюзници.

„Русия вероятно разглежда глобалния стратегически контекст като непрекъсната борба, в която според мен те биха приложили всички инструменти на националната власт, за да постигнат целите си. Но руснаците не искат да водят гореща война“, добави генерал Картър.

Въпросът, разбира се, е как определяте войната и аз, като военен, съм склонен да дефинирам войната като действителен акт на битка и битка и не мисля, че те искат това.“

„Мисля, че те искат да се опитат да постигнат целта си по доста по-нюансирани начини.“

Най-вероятно граничните ситуации с Беларус и Украйна са „класическо разсейване“ на руското правителство от типа, който се случва „от години, години и години“.

Запитан дали това може да ескалира, Картър каза: „Не знам. Мисля, че трябва да бъдем нащрек и да се уверим, че възпирането преобладава и критично трябва да се уверим, че има единство в алианса на НАТО и не позволяваме да се появят пропуски в нашата колективна позиция.“


Източник: news.bg

Снимка: EPA/БГНЕС

Leave a Reply