Три украински АЕЦ-а са изключени от мрежата заради руските ракетни удари

Ровненската, Южноукраинската и Хмелницката АЕЦ бяха изключени от украинската електропреносна мрежа поради руски ракетни удари. Това съобщи във Фейсбук украинската компания Енергоатом.

„Поради намаляване на честотата в електроенергийната система на Украйна се задейства аварийна защита на Ровненската, Южноукраинската и Хмелницката АЕЦ, в резултат на което всички енергоблокове бяха автоматично изключени. Сега те работят в проектен режим, без генериране в домашната електроенергийна система“, казаха от компанията.

Енергоатом успокоява украинците, че радиационният фон на площадките на тези атомни електроцентрали и близките територии не се е променил. Всички показатели са в норма. Както отбелязват от компанията, подаването на електроенергия ще бъде възобновено, когато работата на електроенергийната система се нормализира.

„Също така, поради намаляване на честотата, беше спряно захранването на собствените нужди на Запорожката АЕЦ от енергийната система на Украйна. Станцията премина в режим на пълно затъмнение. Всички дизелови генератори работят. Радиационният фон на площадката на ЗАЕЦ остава нормално“, казаха от компанията.

Заради масираните руски ракетни удари днес в цяла Украйна редица области, както и столицата Киев са без ток и вода. 

В Киев е ударена жилищна сграда и има поне трима загинали и десетки ранени.

За да следите военните новини, харесайте страницата ни във Facebook.

Leave a Reply