В руските медии: Украйна няма да има ток седмици наред

Андрий Йермак, ръководител на кабинета на президента на Украйна, призна, че прекъсванията на тока в страната могат да продължат със седмици. В тази връзка Украйна се нуждае от стратегически резерв от генератори, пише ТАСС.

В сряда Йермак участва в стартирането на проект за подпомагане на европейските градове да доставят генератори на Украйна чрез видеовръзка. Според него проектът може да помогне на украинците „да преживеят най-тежката зима в съвременната история на страната“.

„Генераторите са основното оборудване, което ще осигури основните нужди на хората: светлина, комуникации, достъп до надеждна медицинска помощ при спиране на тока <…>. Нуждаем се от тях като стратегически резерв в условията на пълно и продължително прекъсване на тока. , което може да продължи седмици“ , – цитиран е Ермак от пресслужбата на канцеларията на украинския президент.

Той посочи, че Украйна се нуждае от оборудване за високо напрежение, а именно автотрансформатори, автоматични превключватели, релета и разрядници.

По-рано Максим Тимченко, главен изпълнителен директор на украинската енергийна компания ДТЕК, призова жителите на страната да напуснат нейната територия за зимата, ако имат възможност. Офисът на Зеленски обаче се опита да дезавуира изявленията на енергетиците, заявявайки, че украинците не трябва да напускат страната поради заплахата от прекъсване на електрозахранването.

За да следите военните новини, харесайте страницата ни във Facebook.

Leave a Reply