САЩ са предложили на Гърция да изпратят системи за ПВО С-300 и Тор-М1 в Украйна в замяна на ракети от НАТО

Съединените щати са предложири на Гърция да изпрати системи за противовъздушна отбрана С-300 и Тор-М1 в Украйна в замяна на подобни системи от НАТО, Атина е приела положително тази идея. Това съобщи в сряда гръцкият портал Pentapostagma.gr, предаде ТАСС.

Според него по-специално Вашингтон наскоро е предложил на Гърция да замени руските системи за противовъздушна отбрана С-300 и Тор-М1 със системи на НАТО. Съобщава се, че Атина „вече е приела предложението на САЩ, стартирайки процес на радикални промени в структурата на противовъздушната отбрана“ на гръцките въоръжени сили, която „придобива решаващо значение пред лицето на заплахите от Турция и активното използване на безпилотни летателни апарати от нея“. в провокации срещу Гърция“, се казва в съобщението.

Порталът отбелязва, че военните операции в Украйна допринасят за „пълното освобождаване“ на гръцките въоръжени сили от оръжейни системи руско производство, „защото става съвсем ясно, че разривът между Москва и НАТО няма скоро да създаде условия за тяхното техническо обслужване и поддържа.“ В този контекст се разглежда наскоро полученото в Атина предложение от Вашингтон за замяна на всички руски оръжейни системи на въоръжение в гръцките въоръжени сили с такива на НАТО. Предложението се отнася преди всичко за противовъздушни системи, като С-300 и ракети Тор-М1. Други системи, като зенитните установки „Оса-K“, вече са остарели, докато програмата за обмен на 40 БМП-1, които Гърция има за германските БМП „Marder“, може да бъде разширена, отбелязва вестникът.

Американското предложение се отнася до финансиране чрез инструменти, които вече са на разположение на Пентагона, като например „Foreign Military Funding“, и трябва да доведе до директни контакти между въоръжените сили на двете страни по този въпрос, съобщава порталът.

За да следите военните новини, харесайте страницата ни във Facebook.

One Reply to “САЩ са предложили на Гърция да изпратят системи за ПВО С-300 и Тор-М1 в Украйна в замяна на ракети от НАТО”

Leave a Reply