Полша иска Германия да изпрати ракетни комплекси „Пейтриът“ в Украйна

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак заяви днес, че е поискал Германия да изпрати в Украйна ракетни комплекси „Пейтриът“, които са били предложени на Полша, предаде Ройтерс, предаде БТА.

„На фона на продължаващите руски ракетни атаки поисках от Германия предложените на Полша батареи „Пейтриът“ да бъдат прехвърлени в Украйна и разположени по нейната западна граница“, написа Блашчак в „Туитър“. „Това ще предпази Украйна от още жертви и спирания на електрозахранването и ще повиши сигурността по нашата източна граница“, добави той.

Полша съобщи в понеделник, че ще предложи да бъдат разположени още ракетни комплекси „Пейтриът“ по нейната граница с Украйна, след като получи предложение от Германия. Берлин предложи на Варшава ракетната система „Пейтриът“, с чиято помощ да бъде обезопасено нейното въздушното пространство, след като миналата седмица заблудена ракета се разби в Полша. По-рано Германия беше казала, че ще предложи на своята източна съседка да ѝ помогне в отбраната на въздушното ѝ пространство с германски изтребители „Юрофайтър“.

Ракетата, която порази Полша миналата седмица и причини смъртта на двама души, изглежда е била изстреляна погрешка от украинската противовъздушна отбрана, а не е руски удар, каза ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.

За да следите военните новини, харесайте страницата ни във Facebook.

One Reply to “Полша иска Германия да изпрати ракетни комплекси „Пейтриът“ в Украйна”

Leave a Reply