turkey

САЩ са предложили на Турция да изтласкат кюрдските бойци в Сирия

Съединените щати са предложили на Турция да изтласкат сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) на 30 км навътре от турската граница, за да се предотврати сухопътна офанзва, пише в. „Хюриет“, цитиран от БТА. СЗН са смятани за терористична групировка от Анкара, но Вашингтон си сътрудничи с тях в Сирия срещу “Ислямска държава“, припомня изданието, пише “24 часа”.

На среща с министъра на отбраната Хулуси Акар американският пратеник е отправил предложението като вариант, с който да се избегне турска сухопътна операция в Северна Сирия, посочва в колонката си в изданието журналистът Абдулкадир Селви, известен с контактите си в правителствените среди.

Според Селви СЗН са приклещени с въздушната операция на Турция, при която са били унищожени техните маршрути за снабдяване, петролни съоръжения, щабове и тренировъчни центрове.

“Терористичната организация, която няма да може да преодолее тези щети при евентуална сухопътна операция, отправя призиви за помощ към САЩ”, отбелязва журналистът, добавяйки, че СЗН са разочаровани от изявленията на САЩ, че проявяват разбиране към загрижеността на Турция за сигурността.

Според Селви “осъзнавайки решимостта на Ердоган да сложи край на тероризма в региона, САЩ са започнали да предприемат действия за решаване на този проблем без операция”.

Посланикът на САЩ в Анкара Джеф Флейк е предложил на среща с Акар да изтегли силите на СЗН на 30 км назад от границата, за да не се налага Турция да провежда сухопътна операция, твърди той.

Последвайте ни и в Телеграм.

Leave a Reply