Военни сделки за 5 млрд. лева посрещат новото правителство

В условията на няколко кризи, които изискват сериозни бюджетни ресурси, евентуалното ново правителство ще се изправи пред сериозни предизвикателства в сектора на отбраната.

Въоръжените сили са технологично изостанали и с остър кадрови проблем. Решаването и на двата проблема изисква реформи, но и сериозно финансиране, което би затруднило и далеч по- богати страни.

Четирите партии, които преговарят за кабинет с мандат на „Продължаваме промяната“, се обединиха около приоритетите за превъоръжаване и увеличаване на заплатите и социалните компенсации за военните. Реализирането на тези задачи обаче е голямо предизвикателство.

Бюджет и заплати

Тази година бюджетът на МО се движи около 1.6 % от Брутния вътрешен продукт с перспектива този дял да нарасне през 2022 г.. Амбицията е до няколко години да се постигне целта, поставена от НАТО – 2% от БВП да се инвестират в отбрана.

Сериозният проблем обаче е разпределението на средствата. Почти целият бюджет за отбрана отива в заплати и текуща издръжка.

Практически липсват средства за капиталови разходи.

Повишаването на заплатите и връщането на някои социални придобивки, за които силно настояват от БСП, ще „изкривят“ още повече това съотношение и ще се изискват трудни решения, компромиси и евентуално реформи.

F-16

В превъоръжаването на армията най-актуални са два от големите проекти – за закупуването на нови бронирани машини и придобиването на още 8 изтребители F-16 Block 70. Спешно трябва да се закупят и нови 3D радари.

Министерство на отбраната вече изпрати писмо-искане за получаване на проектодоговор (LoR for LOA) за придобиването на още осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70.

Първоначалните сигнали са, че офертата ще е по-висока от цената, на която придобихме първите 8 машини – 2.1 млрд. лева. Това зависи от искания от България пакет оборудване и въоръжение, но няма да е изненада, ако цената се доближи до 3 млрд. лева. Добрата новина е, че тези пари вече ще могат да бъдат изплатени разсрочено, тъй като България вече има изискваната от САЩ кредитна история.

Така следващата година България ще получи проектодоговор, който ще трябва да бъде подписан или отхвърлен в рамките на няколко месеца.

Колкото по-бързо бъде сключен договорът със САЩ и „Lockheed Martin“, толкова по-бързо ще може България да се освободи от старите съветски изтребители МиГ – 29.

Сроковете се отразяват и върху цените, тъй като военната продукция поскъпва с месеци.

Засега обаче не е ясно дали и как новото правителство ще подходи към въпроса, въпреки че се наблюдава консенсус между партиите за необходимостта от спешно превъоръжаване.

Бронирани машини

Закупуването на бронирани машини е на дневен ред поне от десетилетия и очакванията са новото правителство бързо да реши проблема. България планира сделката да излезе под 1.5 млрд. лева с ДДС, но това изглежда много амбициозна цена и ще изисква компромиси с новата машина. Проектът в момента очаква политическо решение.

Бившият военен министър Красимир Каракачанов прекрати процедурата за избор на бронирани машини, след като очаквано се разбра, че и двете подадени оферти надвишават определения ценови таван от около 1.5 млрд. лв. Каракачанов лансира варианта поръчката да бъде изпълнена от ведомствения холдинг ТЕРЕМ, който обаче не може да се справи с такъв проект и ще сключи договор с чужда компания. Каракачанов внесе в Министерския съвет доклада за бъдещето на проекта и следващото правителство трябва да се произнесе. Тази сделка също ще се изплаща разсрочено.

Нови радари

Вече е подготвен и проектът за закупуването на нови 3D радари. Очаква се той да стигне 400 млн. лева и трябва да се реализира бързо, предвид закупуването на новите американски изтребители.

Как ще се финансира превъоръжаването?

Превъоръжаването много трудно ще се осъществи само от бюджета на МО и ще изисква допълнителни средства. По време на преговорите за формиране на правителство се стигна до идеята за създаване на специален фонд, в който да влизат и средства от продажбата на ненужни имоти, техника и пр. Това обаче са много ограничени финансови източници и реализирането на правителствената програма (както е набелязана в момента) ще изисква други бюджетни средства. И не на последно място, внимателно формиране на приоритетите и внимание с обещанията към хората в сектора.

Източник и снимка: mediapool.bg

Leave a Reply