От 120 до 140 супермодерни танка ще включва първата доставка за Украйна

Украйна ще получи от 120 до 140 танка при първата вълна от доставки на западни танкове от коалиция от 12 държави. Това заяви днес украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано този месец група западни страни обещаха на Украйна да й доставят бойни танкове, за да отблъсква тя пълномащабната руска инвазия.

Днес Кулеба поясни, че “танковата коалиция” има 12 членове и че при първата вълна от доставки за Украйна от тази коалиция украинските въоръжени сили ще получат между 120 и 140 западни танка.

Кулеба заяви, че танковете ще включват германските “Леопард 2”, британските “Чалънджър 2” и американските “Ем 1 Ейбрамс” и добави, че Украйна наистина разчита да получи и френски танкове “Льоклер”, ако бъде постигната договорка в тази насока.

Външният министър не съобщи никакви времеви графици за тези доставки. Ще е нужно и време за обучение на украинските военнослужещи, за да могат те да работят с танковете.

Кулеба заяви, че Киев работи и зад кулисите, за да привлече още страни към коалицията, която ще доставя танкове на Украйна в един критичен, според официални представители, момент във войната в Украйна.

Киев планира да предприеме голяма контраофанзива, за да си върне територии, превзети от Русия в южната и източната част на страната. САЩ са казали на Киев да се въздържи от задействането на този план, докато западната военна помощ пристигне в Украйна. Тя обаче е обезпокоена, че Русия би могла да предприеме офанзива в идните седмици или месеци.

Последвайте ни и в Телеграм.

Leave a Reply