iris-t

Германия възнамерява да закупи осем зенитно-ракетни комплекса ИРИС-Т

Германия възнамерява да закупи осем зенитно-ракетни комплекса ИРИС-Т за армията си, става ясно от документ, видян от Ройтерс. ИРИС-Т са същите системи за противовъздушна отбрана със среден обсег, които наскоро Берлин дари на Украйна, но които все още не е заменил с нови след предоставянето им на Киев, предаде БТА.

В документа на министерството на отбраната, който е от 25 януари и с който Ройтерс се запозна днес, сделката за придобиването на това въоръжение е посочена като една от няколко планирани оръжейни покупки, които се очаква да бъдат внесени за одобрение в парламента през второто тримесечие на годината.

Говорител на министерство на отбраната потвърди, че ведомството наистина възнамерява да внесе предложение за покупка на ИРИС-Т, но не пожела да коментира броя на системите и сроковете, в които те ще бъдат придобити.

През октомври Украйна получи първата партида от четири зенитно-ракетни комплекса ИРИС-Т, обещани ѝ от Германия, за да пази с тях небето на градовете си от нападения с ракети и дронове.

Единичната цена на тези системи е 150 милиона евро.

Те се произвеждат от частния германски оръжеен производител “Дил” (Diehl) и са смятани за едни от най-усъвършенстваните в света.

Пусковите установки могат да изстрелват ракети на разстояние до 40 км и да се използват за сваляне на изтребители, вертолети, дронове и ракети, включително крилати.

Също през второто тримесечие на годината министерството на отбраната възнамерява да внесе за одобрение в парламента и договори за замяна с нови на гаубиците и съответните 155-милиметрови снаряди за тях, които Германия предостави на Украйна от складовете на Бундесвера, се допълва в документа.

В него се отбелязва, че разглеждането на някои от изброените покупки може да стане и през юли, преди депутатите да излязат в лятна ваканция.

Последвайте ни и в Телеграм.

Leave a Reply