Германия възобнови производството на боеприпаси за “Гепард”, за да има за Украйна

Германия е подписала договори с “Райнметал” за възобновяване на производството на боеприпаси за самоходни зенитни установки “Гепард”, каквито достави на Киев, съобщи германският министър на отбраната Борис Писториус, предаде Ройтерс.

“Ние бързо ще започнем собствено производство на боеприпаси за “Гепард” в “Райнметал”. Много съм щастлив, че успяхме да гарантираме доставката на тази важна част от противовъздушната отбрана”, заяви Писториус преди среща с министрите от НАТО в Брюксел, предаде БТА.

От месеци Германия се опитва да намери нови боеприпаси за зенитните оръдия “Гепард”, които нейната собствена армия изведе от експлоатация през 2010 г.

Писториус каза също, че около 1200 украински военнослужещи са преминали обучение в Германия за работа с различни бойни системи, предаде ТАСС. Според него обучението на украинските военни е “от основно значение”.

“Само в Германия до момента 1200 украински войници вече са преминали специално обучение за работа с бойни системи, независимо дали става дума за [ракетни установки] “Марс”, [системи за противоракетна отбрана] “Пейтриът”, [БМП] “Мардер” или, както сега, [танкове] “Леопард”, каза Писториус. “Оръжие без обучение няма да помогне на никого”, смята той.

Последвайте ни и в Телеграм.

Leave a Reply