Датски снайперист: Някои украинци екзекутират руски пленници, имам около 100 убийства

Новини

Датски снайперист, воюващ на страната на Украйна, потвърди случаи на екзекуция на руски военнопленници.

Джонас (не е истинското му име) беше интервюиран от датската медия TV2. Според наемника той видял със собствените си очи как войниците на въоръжените сили на Украйна убиват пленени руснаци. Той отрича участието си в екзекуциите.

Джонас разказва за срещата си с един 18-годишен руски войник, който му казал, че е работил като компютърен програмист у дома в Русия и който ясно заявил, че изобщо не искал да бъде в Украйна.

„Няма да споделя какво още ми каза, но на следващата сутрин го погребаха.“

Джонас е професионален военен, който не за първи път се озовава в гореща точка. След унищожаването на базата на чуждестранните наемници в Яворов, по негови оценки, около половината от чужденците са избрали да се върнат у дома през територията на Полша. Датчанинът избрал да остане. Той не посочва точния брой на убитите от него руснаци, но казва, че тази цифра е близо сто.

Желанието да се бие на страната на въоръжените сили на Украйна Йонас обяснява просто: той разглежда конфликта като атака срещу Европа. Въпреки убийствата на невъоръжени пленници от украински войници, той възнамерява да се бие на тяхна страна в бъдеще.

Датският войник вярва, че трябва да си устроен по специален начин, за да можеш да правиш това, което прави той.

Той изтъква миризмата в Мариупол като нещо, което трудно се забравя. „Миризма на горящи остатъци от ракети, съчетана с миризма на гнило месо.“

„Навсякъде долу има трупове. Аз лично смятам, че съм добър в това да пазя емоциите си, но има истории за хора, които ядат домашните си любимци, за да оцелеят и това ме докосна“, казва Джонас.

Последвайте ни и в Twitter и Instagram. За да следите военните новини харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“.

Leave a Reply