Зеленски: Можем да се бием с Русия и 10 години

Европа Новини

Украинският президент Владимир Зеленски заяви, че Киев е готов за дипломатически диалог с Москва, но подобен разговор при ултимативните условия на Кремъл е невъзможен, предаде УНИАН.

Ако се появи възможност, „ще говорим“, каза Зеленски в интервю за CNN.

„Но да говорим само при условията на ултиматуми на Руската федерация? В този случай това е въпрос за отношението към нас, а не за „добър“ или „лош“ диалог. Това е невъзможен диалог“, каза президентът.

По думите му колкото по-рано започне подобен разговор, толкова по-малко хора ще загинат, но той не изключи друг вариант. „Можем да се борим с Руската федерация в продължение на 10 години“, каза Зеленски.

Държавният глава каза, че руските атаки срещу украинци затрудняват дипломатическия диалог с Руската федерация за прекратяване на войната.

„Както казах преди, каква е цената на всичко това? Това са хора. Много хора, които бяха убити. И кой плаща за всичко това в крайна сметка? Това е Украйна. Само ние. За нас това е наистина висока цена“, каза той.

Според президента шансовете за успешни преговори с Русия намаляват, тъй като украинското общество не желае да продължи диалога.

„Шансовете намаляват всеки ден. Помислете за Буча, Волноваха, Бородянка, Мариупол. Идва момент, когато никой не иска да говори. Нашето общество не иска да продължаваме преговорите“, каза Зеленски, отговаряйки на въпрос за перспективите за преговори с Русия.

По-рано през деня Владимир Зеленски заяви, че Украйна няма да се откаже от територии в източната част на държавата, за да сложи край на войната, и е готова за бъдеща битка в Донбас. Тази битка може да повлияе на по-нататъшното водене на военни действия, допълва УНИАН.

Според държавния глава, ако Русия превземе Донбас, тогава няма гаранции, че няма да опита втори път да атакува Киев. Ето защо за Украйна е важно да спре Руската федерация.

Последвайте ни и в Twitter и Instagram. За да следите военните новини, харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

Leave a Reply