Асен Василев: Войната в Украйна вероятно ще продължи още 4-5 години. Тя спомогна за шок и с храните.

Точно в окото на бурята сме, турбуленцията е изключително голяма. От политическите решения ще зависи дали и как бизнесът ще може да се справи с тази криза. Ако не се създаде правилната рамка, колкото и да се адаптира бизнесът, турбуленцията е голяма, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на откриването на икономическия форум „Шумът на парите“, предаде БТВ.

Василев обясни, че в ЕС има координация за общи покупки на газ и това означава, че няма всяка страна да си сключва поотделно договорите.  

Започна се диверсификация на трасетата и енергийните доставки. Старата комунистическа инфраструктура, която ползваше газови доставки от север на юг към Гърция, сега се ползва наобратно. Ние сме ключова част от пъзела за решаването на газовите проблеми за Европа, подчерта той. 

Според финансовия министър в момента се провеждат разговори на високо ниво за направата на политика за предлагането и търсенето на храни. „В рамките на Европа ние трябва да реши проблемът с продоволствената криза, който се задава – над 3-4 пъти увеличение на цената на зърно в Северна Африка, а оттам ще се появи и бежански проблем“. 

„Войната спомогна за шок и с храните, а не са с газа и петрола. Виждаме в момента, че цените на зърното са около три пъти по-високи, отколкото би следвало да бъдат по това време на годината. Очакваме и допълнително да се покачват, Русия няма да изнася зърно, а Украйна не може да изнася“, заяви Василев.

Той прогнозира, че войната в Украйна вероятно ще продължи още 4-5 години.

Снимка: БГНЕС

За да следите военните новини, харесайте страницата ни във Facebook.

Leave a Reply